zondag 13 december 2020

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (186)


 
Hij staat er weer. Voor ongeveer drie weken, een groene huisvriend. Die er nooit om heeft gevraagd om die rol van 'vriend' te spelen.

Trouwens, hij staat er weer?

Dat suggereert dat ie er vorig jaar ook al stond. Terwijl het toch weer een compleet nieuw exemplaar is.

Beetje lang intro. Kort maar ook krachtiger: huize Beijumnieuws heeft net als zo'n beetje heel Nederland weer een kerstboom in de woonkamer staan.

Wel ongeveer een week eerder in vergelijking met voorgaande jaren, zal met corona te maken hebben, en met het meer dan half wegmoffelen van Sinterklaas.

De tijdelijke huisviend is gekocht bij een of andere winkel ergens in Groningen. Ondergetekende zag op twee adressen in Stad ongeveer dezelfde boom staan, bij de een was die 49.50 euro bij de ander 15 euro. Wat doet de boekhouder in een mens dan? Hij gaat voor de goedkoopste.

Er zit geen kluit aan de boom, je kon er een onderzetter bij aanschaffen. Ondergetekende deed het anders, hij legde een paar stenen in een emmer en klemde daar het onderstuk van de boom tussen.
Bij de winkel kreeg je zakjes mee met inhoud die je in het water kon doen. Schijnt goed en gezond voor de boom te zijn, haalt ie het nieuwe jaar met gemak. 

Boom staat nu fier overeind, tussen de stenen, in het water en met zakjes-inhoud.

Afbeelding links, je moet wel sociaal met een kerstboom omgaan, hij mocht eerst een nacht in de woonkamer acclimatiseren, wennen aan een verwarmde kamer.

Afbeelding boven, vast maar een beetje versieren, morgen de afronding daarvan.

De komende drie weken een beetje lief zijn voor de boom. Volgens boomknuffelaars moet je er af en toe tegen gaan praten. Water bijvullen, nog een zakje met inhoud erbij gooien. Het schijnt dat kerstrbomen ook graag naar kerstmuziek luisteren.

Tegen 4, 5 of 6 januari wordt boompje afgedankt aan de kant van de weg geplaatst. Het lot van een tienduizenden kerstbomen in Nederland.

Geen opmerkingen: