dinsdag 1 december 2020

UIT DE OUDE DOOS (491)



Het is dit keer geen hele oude Oude Doos. Wellicht herinneren zich enkele Beijumers of lezers het nog.

Recreatiepark Kardinge was begin augustus 2009 even landelijk in het nieuws.

Deze prille blogger was niet in Beijum laat staan in Groningen-Kardinge aanwezig. Hij herinnert zich dat hij werd gebeld door de redactie van Hart van Nederland. Of hij informatie kon verschaffen?

Helaas niet, ook deze blogger moest het hebben van (lezers)foto's. En van de verhalen.

Wel publiceerde ondergetekende twee dagen voor het ballonfestijn deze aankondigingHelaas is de organisatie van het voor Groningen prachtige gezinsevenement genoodzaakt de even fraaie als unieke locatie in het Stadspark te verlaten. Gelukkig hebben we op korte termijn een vervangende locatie gevonden: Het Recreatiegebied Kardinge. Op deze locatie, tussen de woonwijken Lewenborg en Beijum, kan de organisatie de gratis toegang en het gratis parkeren voor het ongetwijfeld talrijke publiek gelukkig wel garanderen.

En via de bovenste link over het politieke gekrakeel wat er aan vooraf ging.

Wat een feest had moeten worden werd een klein drama. Een ballon wist geen hoogte te maken en scheerde vlak boven wat toeschouwers heen. Gevolg, een paar lichtgewonden.

De schrik en de paniek schijnen het ergste te zijn geweest.

1 opmerking:

Anoniem zei

Toeschouwers, ballonvaarders en patatbakkers ontsnapten indertijd maar net aan een ramp. Nadat een nog niet volledig verwarmde heteluchtballon door onervaren helpers met de lijnen was losgelaten schoof de ballon met passagiers over het gras langs de klimcentrum, richting Kardingeplas. De daar opgestelde toeschouwers, waaronder heel veel kinderen, renden alle kanten op om het vege lijf te redden. De ballonpiloot had na enige aarzeling de branders volledig opengezet om maar omhoog te komen, en wist na met de mand een van de blauwe hekken geramd te hebben rakelings over een daar staande patatkraam te scheren. Heftig schommelend won de ballon met passagiersmand hoogte boven de Kardingeplas, en vloog weg over wijkje Zilvermeer richting zuiden.
Gemeente als vergunningverlener ging ook niet vrijuit; een veel te klein gebied, heel veel ballonnen en toeschouwers en onvoldoende afstand tussen toeschouwers en opstijgende ballonnen zorgde voor te verwachten gevaarzetting. Kardinge bleek geen geschikt evenemententerrein voor dergelijke grote evenementen.
Het circus vertrok de jaren erna naar Meerstad in wording, waar heel veel lege ruimte was. Verkeersoverlast door onvoldoende ontsluitingswegen in dit plattelandsgebied leverde daar ongekende files op. Groningers lostten dit probleem op door voortaan massaal op de fiets te komen.