dinsdag 8 december 2020

UIT DE OUDE DOOS (492)

Hij is weer het land uit. Terug naar het warmere Spanje.

Met zijn Pieten, welke huidskleur die ook maar mogen hebben. Sinterklaas doet niet aan discriminatie, hij houdt net zoveel van zijn witte, roetvegerige als wel ook van zijn Zwarte Pieten.

De foto's die we zien zijn een jaar of dertig oud. Peuterspeelzaal Kermit, destijds in waar tegenwoordig het Trefpunt gehuisvest is.

In 2017 postte deze blogger ook een Sinterklaas-Doos over deze voormalige peuterspeelzaal. Compleet met doorverwijzende links en een uitgebreide video.

Zie afbeelding beneden (gescande foto's), waarschijnlijk zag niemand in de tachtiger jaren in multicultureel Beijum iets fouts of racistisch in het pikzwarte Pietje in wording.

We beleven tegenwoordige andere tijden, de schertsfiguur Zwarte Piet wordt in 2020 op een andere manier zwart gemaakt. Fout, slecht, foei. 

De dame die bezig was Pietje mooi zwart te schminken had als enig doel om de kinderen een gezellig sinterklaasfeest te bezorgen. Er werd plezier en feestvreugde in Pietje gestopt. Anno 2020 zijn dame en Pietje racistisch bezig. Niks geen mooi zwart schminken meer, er wordt tegenwoordig lelijkheid en negativiteit in Pietje gestopt. Wat is er veranderd?

(Deze blogger maakt zich niet druk om een stukje Hollandse folklore dat toch wel in de loop der tijd gaat veranderen. Hij vindt alleen het geschreeuw aan beide kanten maar niks. Misschien kunnen de Zwarte Piet-vasthouders zich eens afvragen hoe het komt dat ze het wel prima vinden dat het klimaat aan het veranderen is, wat toch veel belangrijker is, maar op de achterste poten gaan staan omdat een schertsfiguur van kleur aan het veranderen is. En kunnen de KOPZ figuren zich eens afvragen waarom er zo gedramd moet worden en waarom steeds de slachtoffer-racismekaart getrokken moet worden)

Geen opmerkingen: