vrijdag 25 december 2009

BEATRIX COMMUNICEERT VIRTUEEL MET NEDERLAND

Ik ken Beatrix eigenlijk alleen maar virtueel. Via 'de leugen die volgens haar regeert' komt ze tot mij. Via de media. De laatste jaren ook via internet, helaas kreeg ik nog nooit een sms-je van d'r. Ze woont al jaren geïsoleert van de Nederlandse samenleving, wat ze van ons mee krijgt is vooral via televisie, internet of de krant. Op Koninginnedag vangt ze ook wel eens een glimp op van de maatschappij, maar dat is meestal gejubel. Of, zoals de laatste keer: diepe ellende. Apeldoorn 2009. Ik vraag me af waar ze de volgende wijsheid vandaan heeft, ik lees het op de site van het Dagblad:
Koningin Beatrix is kritisch over virtuele contacten via sms en internet. Technische vooruitgang maakt de mensen onafhankelijker en afstandelijker, zei de vorstin vrijdag in haar jaarlijkse kersttoespraak.
In moeilijke omstandigheden is echter ,,tastbare nabijheid'' nodig om solidariteit en compassie op te roepen, aldus Beatrix. ,,Echt contact ontstaat in daden en woorden. Taal is onmisbaar bij het opbouwen van vertrouwen.''
Vroeger kende men elkaar, maar de moderne mens is volgens de koningin vooral met zichzelf bezig. ,,We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.''
Onze samenleving wordt steeds individualistischer, waarschuwt de vorstin. ,,Persoonlijke vrijheid is los komen te staan van verbondenheid met de gemeenschap. Maar zonder enig 'wij-gevoel' wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen. Integendeel, afstanden worden juist vergroot.''
Nee, beste lezers, ik ben geen republikein, ik vind het wel kneuterig, gezellig en oerHollands zo'n Moeder Overste. Alleen, waar haalt ze bovenstaande informatie vandaan? De computer? De TV? Of via haar mobieltje? In elk geval generaliseert ze en scheert ze alles over één kam. Wij kijken weg en wij sluiten onze ogen en oren? Schaam je Beatrix! Ga eens achter die computer weg, doe je mobiel eens uit, en de tv ook. Loop eens de maatschappij in en maak eens contact met de mensen. Heb je het Glazen Huis gezien, of was je weer met jezelf bezig? Wat weet je van de opbouwende activiteiten in een wijk als Beijum? Een beetje gemakkelijk virtueel met de burgers communiceren en je eigen beperkingen projecteren op "de moderne mens!" Stap uit je ivoren toren en daal af naar de gewone mensen! Geen woorden maar daden mevrouw. Als Grunninger moet ik toch even één ding tegen je zeggen: Nait soezen doe!Tot zover dit korte, snelle en virtuele bericht uit Beijum aan de koningin. Foto + blauwe tekst : http://www.dvhn.nl/

13 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Koningin Beatrix heeft m.i. volledig gelijk. We kunnen niet alles van de overheid en van de professionals verwachten.

Dit is de link in het DvhN:
http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article5619798.ece/Koningin-kritisch-over-virtuele-contacten

Het gaat om nabuurschap (noaberschap in Grunn), actieve betrokkenheid, sociale netwerken, vrijwilligerswerk, spontane hulpverlening, omzien naar elkaar. Saamhorigheid in een gefragmenteerde en geïndividualiseerde maatschappij. Inderdaad, om een "wij-gevoel". Een collectief welbevinden. In meerdere sociale verbanden. School, gezin, familie, op het werk, in het verenigingsleven, in de kerk, in de wijk, de buurt en de straat. Waar dan ook.

Bezielde verbanden, waarin men zich thuis voelt. Waar gemeenschap is. Onderling dienstbetoon.

Let wel: de sublieme Kersttoespraak van koningin Beatrix heeft geen verheven vingertje. Zij doet een moreel appèl op ons allen om naar elkaar om te zien.

Veel liefde, mantelzorg en omzien naar elkaar gebeurt in stilte.

Heel treffend vond ik de opmerking van Beatrix over anonieme, kwetsende reageerders op het Internet. Beijumnieuws is hier helaas eveneens het slachtoffer van...

Kees Huizenga zei

Hierbij de integrale tekst van de Kersttoespraak van de koningin:

http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2948680.ece/Integrale_tekst_kersttoespraak_koningin.html

Citaat:
“De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen, maar ze blijven op ’veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg, grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend. Niet het vreemd zijn maakt de ander agressief, maar agressiviteit maakt de ander tot vreemde.”

Zie tevens:
http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2948678.ece/_Echt_contact_ontstaat_in_daden_en_woorden_.html
Met de video-opname.

Anoniem zei

Gezellige poppenkast van zo'n Katrijntje.

Anoniem zei

@Kees Huizenga

Als je ook maar iets mee hebt gekregen tijdens de ontwikkeling van internet is het anoniem reageren daar onderdeel van. Nou ja dit werd of wordt nog steeds als normaal gevonden in de vorm van een zogenaamde nickname. Ik snap niet de vijandigheid van jou of de schrijver van deze blog over het gebruik van dit. Het is namelijk altijd al zo geweest, of willen jullie met zijn tweeën het internet transformeren ofzo? Of wacht, maak daar drie van. rtvnoord.nl heeft er ook een handje van.

Compleet zinloos als je het mij vraagt, want wat rtvnoord.nl en jullie hier wel "accepteren" is een volledige naam dat net als nicknames (anoniem dus) niet te controleren valt.

Het is mij trouwens teveel werk bij blogger.com om te registreren als het zo ook kan :)

Anoniem zei

@anoniem

om te zeggen dat het je teveel werk is om je te registreren bij Blogger om je naam achter te kunnen laten is onzin... je kunt namelijk als je reageert net zo makkelijk als je "anoniem" aanvinkt ook aanvinken dat je alleen met je naam je reaktie achterlaat... dat doe ik ook altijd... dusssss wat let je? met een leuke nickname misschien?
ik moet zeggen dat ik dat persoonlijk in ieder geval een stuk plezieriger vind staan...

Annamarie zei

hahaha en nou doe ik het in de haast zelf verkeerd...

Annamarie dus ;)

Alie zei

Het maakt mij niet uit dat er mensen anoniem reageren, daar heb je wat mij betreft alle recht toe. Het maakt namelijk niks uit als je anoniem aanvinkt of een nickname verzint. Dan weten de andere lezers nog net zo veel. Waar ik me wel aan stoor is dat sommige mensen denken dat ze onder de 'veiligheid' van anoniem reacties kunnen plaatsen die het daglicht nauwelijks kunnen verdragen of uitermate kwetsend zijn. Dat vind ik laag. Ga je schelden of kies je ervoor om iemand via deze weg de waarheid eens te zeggen, doe dat dan met je eigen naam. Wil je dat niet, doe dan normaal. Maar dat is mijn mening natuurlijk. Ik denk helemaal niet dat het hele internet bekeerd kan worden met het oog op het plaatsen van anonieme reacties.
Overigens kun je je soms ook behoorlijk ergeren aan stukjes van mensen die wel met hun naam reageren. Als dat het geval is met dit stukje, dan van harte excuses.
Fijne feestdagen verder, en of je nou nadenkt over wat onze koningin zegt of niet, doe wat goed is (ook voor anderen).

Anoniem zei

Annemarie, het gaat erom dat niemand kan verifireren dat je echt Annemarie heet. Wie zegt dat je geen ouwe kerel van 80 bent? Ik zet hier nu anoniem onder maar ik zou er net zo goed Annemarie onder kunnen zetten.

Annamarie zei

het gaat mij er eigenlijk om wat jij zegt Alie, dat mensen denken dat ze in die anonimiteit anderen maar af kunnen zeiken of wat dan ook, als ze dan zo'n grote mond hebben laten ze dat dan met een naam doen...

@anoniem, inderdaad kan iedereen maar een naam invullen.
ik vind het op de een of andere manier gewoon prettiger dat iemand een naam gebruikt, de echte of nickname dat maakt me niet uit.
er zijn ook fora waar ik een nickname gebruik... niet om zonodig anoniem te zijn maar omdat het soms makkelijker is dan je eigen naam omdat die vaker voorkomt...

Kees.K zei

Alie, je hebt voor mij hier helemaal gelijk. En ook de koningin. Internet lijkt een 'intersociale samenkomst', maar is veelal een beerput die bestaat uit van elkaar wegroeiende drollen. Ook Kees.H. benadrukt dat m.i. terecht. Daarom ook die problemen op straat. Niemand zegt iets/ doet iets, maar wel klagen via een ip-adres wat niks zegt omdat het niet openbaar mag. En namen, ach dat zegt niks ja. Maar wat is nou eigenlijk het 'wij-gevoel' (van de koningin)? Dat ik koning ben? Dat 'wij' tegenover 'zij' staan? Gewoon terug naar mensen op straat (buren) kennen en helpen lijkt me. Geen wereld (of wijk) willen verbeteren, gewoon vragen dat een mens iets doet voor wattie ziet (met de ogen dus, niet op een scherm).

Karin.P. zei

Het is lastig als er onder een bericht 8x annoniem staat is dat 8x dezelfde annoniem 0f 4x dezelfde of 8 verschillende ???
Zo waren er 2 Karin's en zo kan iemand denken dat ik het ben terwijl het niet zo is.
Of iemand vult gewoon Karin in en men denkt dat ik het ben, ik heb me dus geregistreerd was in 1 minutt gedaan.
En iedereen weet dat ik het ben ;-)

Kees Huizenga zei

Lees deze column van Arjan Dasselaar eens:

http://www.nu.nl/column-zaterdag/2151317/beatrix-kwetsende-vorstin.html

Je krijgt steun van deze columnist.
Feit blijft dat het Internet een grote vrijplaats is om ANONIEM te kwetsen en te beledigen. Daarop doelde Beatrix.

En:

http://www.trouw.nl/nieuws/media-technologie/article2949181.ece/_We_leven_niet_meer_in_de_jaren_vijftig_rsquo__.html

Beatrix heeft geen “grote angst voor de technologie”, maar stelt het misbruik van Internet aan de orde. Dat is haar goed recht. Zij komt op voor de slachtoffers van de digitale agressie. Elke technologie heeft voor- en nadelen. “Elk nadeel heeft zijn voordeel” en omgekeerd. Er is Wikipedia, men kan goedkoop en snel contact met elkaar hebben, informatie uitwisselen, etc. Het is inderdaad een “en-en-verhaal”.

Beatrix scheert het Internet niet over één kam. Ze constateert uitwassen door anonieme reacties. Zie verder “Geen Stijl” en de met de Telegraaf verwante omroep Wakker Nederland (WNL).

Kees Huizenga zei

Hierbij het integrale commentaar van Trouw van 28 december 2009, waar ik het mee eens ben.

http://www.trouw.nl/opinie/commentaar/article2949373.ece/Koningin_vraagt_terecht_aandacht_voor_keerzijde__virtuele_samenleving_.html

"Koningin vraagt terecht aandacht voor keerzijde virtuele samenleving

In de jaren zestig stak de destijds vermaarde wetenschapper en mediagoeroe Marshall McLuhan onbekommerd de loftrompet over de opkomst van het elektronische tijdperk, waarin afstanden geen rol meer zouden spelen. Dankzij het gebruik van nieuwe media zou niet alleen de mens, maar ook de wereld om hem heen ingrijpend veranderen. Uiteindelijk zou iedereen zich deelgenoot mogen weten van een mondiaal dorp, dat inmiddels alweer decennia te boek staat als ’the global village’.

Met de opkomst van de informatietechnologie en de faciliteiten van het wereldwijde web lijkt de profetie van McLuhan vleugels te hebben gekregen. Miljoenen burgers hebben inmiddels de zegeningen van de moderne technologie ontdekt en maken daar ook dankbaar gebruik van; niet alleen passief zoals in het tv-tijdperk nog het geval was, maar ook actief, zodat het begrip ’global village’ een indringender betekenis heeft gekregen dan in de tijd van McLuhan het geval was.

Juist vanwege deze onstuitbare opkomst van the global village is het op zijn minst opmerkelijk dat koningin Beatrix een flink deel van haar toespraak heeft gebruikt om de natie te waarschuwen voor de keerzijde van deze ontwikkeling. Kort samengevat: de burger mag zich dan wel volop roeren in dit mondiale dorp, daarmee is hij nog allerminst een deelgenoot, zoals McLuhan veronderstelde. Daarvoor zijn de contacten vaak te vluchtig, te snel en te globaal. Hoe dan ook lijkt echte gemeenschapszin vaak ver te zoeken. De moderne burger is vooral met zichzelf bezig en lijkt van de ander weg te kijken.

Met deze constatering oogstte de koningin in tal van webgemeenschappen prompt een storm van kritiek. Begrijpelijk, want vaak zijn virtuele contacten een opstapje naar echte contacten, of faciliteren ze bestaande contacten. Maar anderzijds legde zij wel degelijk de vinger op een gevoelige plek: op het reëel bestaande risico dat een virtuele wereld uiteindelijk de echte wereld verdringt. Dat wordt in de hand gewerkt als steeds meer burgers schuilgaan achter hun schermen en spreken zonder tevoorschijn te komen, zoals de koningin beeldend omschreef.

Zij sloeg de spijker ook al op de kop met de constatering dat deze anonimiteit het grof uiten van emoties een stuk makkelijker maakt. Daarmee kwam ze terug op haar toespraak van 2007, namelijk dat grofheid in woord en daad de verdraagzaamheid aantast."

© Trouw 2009