Twee, drie jaar geleden dacht bijna iedereen dat de echte winters een aflopende zaak was, de temperaturen zouden richting Spaanse waarden gaan. Na een paar echte kwakkelende winters had deze gedachte m.i. bij veel mensen post gevat. De vorige winter overviel ons allemaal, maar nu leeft vreemd genoeg het idee dat de huidige (komende) winter extreem koud gaat worden en lang zal duren. Waar dat op gebaseerd is is me een raadsel.
Hoe ging dat vroeger als je als kind het ijs wilde uitproberen op draagbaarheid? Dikke tegels op het ijs gooien. De grootste waaghalzen gingen het eerst op het ijs, het had status als je de eerste was die zich op het bevroren water durfde te begeven.
De twee jongetjes op de bovenste foto gooiden afgelopen maandagmiddag ook eerst een tegel op de bevroren sloot langs de Beijumerweg. We moeten natuurlijk niet alles in het vandalistische trekken, nood breekt wet, als je wil weten of het ijs dik genoeg is gooi je er een tegel op. Daarna gingen de jonge onderzoekers schuivel schuivel het ijs op.
Op de vijver van de Holmsterheerd liet een Beijumer voorzichtshalve eerst z'n hond op het ijs lopen. Het is op de foto niet goed te zien, maar de eigenaar heeft het beestje met een lange lijn om het ijs opgestuurd. In geval van doorzakken zou hij hem er zo af kunnen trekken. De eigenaar ging duidelijk niet over een nacht ijs.
Ik ben benieuwd of we al schaatspret op de Zuidwending hebben gehad voordat de dooi intreedt.
1 opmerking:
Dinsdagmorgen zag ik al een herdershond de vijver aan de Holmsterheerd trotseren volgens zijn baasje is dit een jaarlijkse test van deze hond bij deze .
Een reactie posten