maandag 27 december 2010

MAANDAGOCHTEND (54)

Ergens in Beijum viel me vanochtend deze voordeur op. Naar schatting zijn er omstreeks 6000 voordeuren in de wijk. De sticker waarop staat dat reclamefolders niet welkom zijn is niet opzienbarend. Meer Beijumers hebben een soortgelijke sticker.
Plak een nee/ja- of nee/nee-sticker op uw brievenbus als u geen reclamefolders wilt ontvangen. Zo'n sticker zorgt voor minder reclamefolders en vermindert milieubelasting. De producent van folders houdt namelijk rekening met het aantal adressen dat een nee/ja- of nee/nee-sticker heeft geplakt.

Elk huishouden ontvangt wekelijks gemiddeld 31 folders in de brievenbus. Dat is 32 kilo reclamedrukwerk per jaar! http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=reclamedrukwerk

Maar goed.
Het gele bordje intrigeert me. Struikelgevaar. Mooi woord, struikelen, vindt u ook niet? Wat betekent het woord volgens 't Wikiwoordenboek?
1.het evenwicht verliezen doordat men met de voet verstrikt raakt
Er stak een stuk wortelstok uit de grond en hij struikelde daarover.

http://nl.wiktionary.org/wiki/struikelen

Ik raak er maar niet over uit gefantaseert: wat zou toch in vredesnaam het gevaar achter deze deur zijn waardoor men het evenwicht kan verliezen doordat men met de voet verstrikt raakt? Ligt er een oude terminale hond achter de voordeur? Bobbelt het tapijt op? Liggen er lege bierflessen in de hal? Is er binnen een houten vloer waarvan een plank losligt?

Nee, je kunt niet door het hokjesglas van de voordeur naar binnen kijken. Maar toch moet er binnen struikelgevaar zijn. Ik vraag me af of de oorsprong van het woord terug te herleiden is op een struik waar ooit eens iemand over gevallen is. Nogmaals, mooi woord. Maar ik hou er nu over op. Je kunt namelijk ook over je woorden struikelen.
De laatste week van 2010 is begonnen.

1 opmerking:

Wobke zei

Misschien is het wel gewoon een kwestie van het struikelen over de eigen voeten, van degenen die door het betreffende bordje in hun hoofd verstrikt zijn geraakt....