woensdag 8 december 2010

BOMEN BIJ UILENBORG WIJKEN VOOR PLUKBOS

De Uilenborg bestaat al lang niet meer, maar de naam van het voormalige pannenkoekenhuisje bij het Zilvermeer is dusdanig ingesleten dat het nog steeds gebruikt wordt. Zie ook onderstaande citaten op de site van Transition Town Groningen. Vanochtend is met zwaar geschut een einde gemaakt aan het bosje tegenover waar de Uilenborg ooit stond. In de driehoek Meedenpad, Koerspad en Pitch and Putt is ruim een maand geleden al de aanzet gegeven voor een plukbos. Op deze plek, zie foto's, komt nog zo'n plukbos. Wat komt er nog meer voor in de plaats?

Het terrein van de voormalige Uilenborg is sinds vele jaren niet onderhouden. Dat wreekt zich nu, want veel van de grote bomen zijn in zeer slechte staat en nodig aan kap toe. Een aantal bomen kan worden geknot, waarmee ze kunnen worden behouden. In totaal gaat het om 18 bomen, die gekapt of geknot worden. Deze ingrijpende maatregelen zijn absoluut nodig om gevaarlijke situaties voor bezoekers van het openbaar toegankelijke terrein te voorkomen. Daarnaast heeft de jonge aanplant veel meer licht en lucht nodig om te kunnen groeien dan nu aanwezig is.

Om de Uilenborg een deel van zijn voormalige boerderijfunctie met boomgaard terug te geven, wordt er weer een boomgaard aangeplant. Deze zal groter zijn dan de vroegere boomgaard. De contouren van de boerderij worden met bomen aangeven en “binnenin” worden 2 picknicktafels neergezet. Ook hier komt een informatiebord.
Het project
Het project wordt door bovengenoemde projectgroep voorbereidt onder leiding van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Natuurmonumenten. In de begroting voor 44.000 euro zijn kosten opgenomen voor:

* grondvoorbereiding (freezen, gaten spitten, aanbrengen banken etc.)
* alle plantmateriaal (ca. 90 bomen en honderden struiken, bosplantsoen)
* groot onderhoud van het terrein van de Uilenborg (kappen en snoeien)
* 2 informatieborden
* 4 picknicktafels
* de voorbereiding van het project
* de begeleiding van het project door fruitkweker voor de komende 4 jaar
* officiële opening, vrijwilligersavond en 3 oogstfeesten

http://www.transitiontowngroningen.nl/forum/index.php?topic=950.0

3 opmerkingen:

Marieke zei

Se Uilenborgh heeft daar toch nooit gestaan? Dat was het hele probleem toch. Dat ze daar niet mochten bouwen van de gemeente en het toen opgegeven hebben. Het pannenkoekenrestaurant zat in zo'n lellijke keet op het strandje

Anoniem zei

Wedden dat het plukbos ook niet onderhouden wordt? De zielige opening van het andere pluksbos door de burgervader gaf daar al blijk van. Maar gelukkig, er komt een informatiebord. Dat ga ik als het rijp is, direct plukken. Maar wat een gezeur. Gegroeid groen is geen natuur, het moet aangelegd zijn. Benieuwd wanneer ze het Beijumerbos gaan uitkappen om het van de dood te redden.

Anoniem zei

Ik zie bi de begroting geen post over drainage. Of valt dat onder grondvoorbereiding?

(René)