woensdag 22 december 2010

WORDT HET HIER ECHT FEEST MET OUD & NIEUW?

Afgelopen zondagmiddag maakte ondergetekende even een wandeling langs Plein- en parkeerplaats West. Deze omgeving zal de komende dagen, het jaar uit, extra in de belangstelling komen te staan. Wordt het hier oorlog, of wordt het feest met oud en nieuw? Het heeft natuurlijk niks met de komende jaarwisseling te maken, maar toch, het zag er zo vernielzuchtig uit op de zondagmiddag. Een vuilnisbak die van z'n paal is afgetrapt. En, zie boven, een paar opengescheurde vuilniszakken tegen de muur en een fiets in een bloembak gekwakt. Ik ben erg benieuwd wat de komende jaarwisseling hier gaat brengen. Ik kan me vergissen, maar vooral de harde kern van de reljeugd, heeft denk ik maling aan autoriteit, en het heft a.h.w. een middelvinger op richting politie, welzijnswerkers en gemeentelijke personen. Zullen ze nou echt lief, leuk en aangepast gaan feesten op oudjaarsavond? Op een feestje die georganiseert gaat worden door instanties waar ze vooral met een slok op schijt aan hebben? Nee, ik bedoel niet de meeste goedwillende jongeren, maar wel de enkele tientallen jeugdigen die van een lekker vandalistisch verzetje houden. Je moet natuurlijk als wijkblogger niet te cynisch denken, ook ik zou het voor Beijum prettig vinden als de boel niet gesloopt gaat worden, en de ME niet een paar ruziezoekers tegen de vlakte hoeft te meppen tijdens charges. Maar, zou die welzijnswerker-insteek helpen? Gesprekjes met jongeren voeren, ze confronteren met hun eventuele baldadige gedragingen, samen met ze feesten, samen met ze een vreugdevuur willen ontsteken... De overheid weet al meer dan twintig jaar het voetbalvandalisme niet te beteugelen. En nu gaan we in Beijum d.m.v. een via gemeentewege georganiseerd feestje op oudjaarsavond relschoppers temmen en in het gareel laten lopen? Ik hoor nu sommigen a.h.w. denken: man, doe niet zo negatief, als iedereen zo denkt wordt het nooit wat. Zit wat in. Maar zou het helpen om allemaal hosanna mee te hossen en enthousiast te worden over de feestplannen? Iemand van de gemeente Groningen seinde me al in, wil je er alsjeblieft een positief stukje over schrijven? Ondergetekende voelt totaal geen behoefte om neerbuigend over de plannen te doen. Wel om ze kritisch te bekijken. Ik twijfel overigens niet aan de oprechtheid en de inzet van de meeste betrokkenen.

Afgelopen dinsdag sprak ik met jongerenwerker Arno de Jager ( "nee, ik ben niet verantwoordelijk voor de communicatie") en buurtagent Klaas van Eeks. De Jager wil de negatieve spiraal van de afgelopen jaren graag doorbroken zien: "We hebben in de buurt contact gezocht en de omwonenden ingelicht over de plannen. Ook de jongeren waar het om gaat willen zich inzetten om het feestelijk te verlaten verlopen." Aan hem zal het niet liggen als het mis gaat, drive, inzet en motivatie om het goed te laten verlopen is volop bij hem aanwezig.
Klaas van Eeks ziet ook graag dat het dit jaar anders gaat met oud en nieuw: "Als er een groot feest is, er zijn veel mensen en er is muziek en sfeer, dan heb je meer kans dat een klein clubje vandalen die de boel wil verzieken tot de orde wordt geroepen door de rest van de mensen. De politie zal niet in de buurt zijn, maar stel dat er echt ingegrepen zou moeten worden dan zal dat gebeuren. Maar hopelijk blijft het feestelijk." Ondergetekende blijft wat sceptisch. Want goede afspraken vervagen als er teveel gedronken wordt. M'n Grunniger achtergrond zegt: ik mot nog sain. (ik moet het nog zien) Klaas van Eeks: " Ik deel je twijfel. Maar er moét wat gebeuren. Zoals het de laatste jaren ging kan en mag het echt niet meer."
De buurt lijkt zich ondertussen te roeren. Het probleem van de slechte communicatie met de wijk speelt hier weer op. Onder het blogbericht over de kerstmarkt op Plein Oost van afgelopen vrijdag kwam vandaag deze reactie te staan (ongecorrigeerd):
Het is hier al jaren met oud en nieuwe onrustig een hoop m e voor de deur langs met gevolg dat ik niet eens gezellig voor men eigen deur kan gaan staan met men kinderen vorig jaar werd ik bijna men eigen portiek in geslagen door de m e en nu willen ze een feest houden met gevolg dat alles bij ons voor de deur langs komt dat belooft weer gezellig te worden DUS NIETTTTTTT we gaan weer een onrustige oud en nieuwe te gemoet en in de beijumerkrant staat dat het in overleg is gebeurd met de bewoners ik en mijn buuren hebben niks gehoord lees het vandaag pas in de krant er is totaal niet met de buurt bewoners overlegd en wij zitten weer met de elende.
Gisteren ontving ik deze mail:
Hallo graag zou ik willen weten waar we bezwaar kunnen maken tegen dat oudjaars feest meerdere buurt bewoners zijn het er niet mee eens m.v.g
Onderstaande kwam vanmochtend via e-mail van stadsdeelsecretaris Irma Zijlstra. Ik mailde haar n.a.v. de gebrekkige communicatie w.b.t. al of niet publiceren over de feest(?)plannen.
Ik kan niet anders zeggen dan sorry...de communicatie intern in de projectgroep was dat het opbouwwerk eerst bij de mensen langs zou gaan voordat het publiekelijk werd gemaakt.
Laten we hopen en vertrouwen dat we met al onze inzet (vooral van het MJD en de inzet van de jeugd,van Stiel en van de politie, echt een geweldige samenwerking...en een beetje van ons als gemeente...bescheiden moeten we blijven) het dit jaar een goed oud en nieuw wordt voor de wijk Beijum. Dat is mijn oprechte inzet geweest voor de afgelopen weken.
Voor iedereen was het een hele ommekeer om dit bewerkstelligen...neem dat maar van mij aan. Trouwens...het winkelcentrum West wordt aan de Stoepemaheerd kant nog wel afgezet met containers. Het opbouwwerk en het straathoekwerk gaat vanmiddag bij alle heerden langs om het plan te communiceren.

Ook hier weer oprechtheid waar je niet aan hoeft te twijfelen. Maar de les voor de volgende keer is: eerst met de buurt communiceren, kijken wat de omwonenden er van vinden, en pas daarna met de ronkende plannen naar buiten komen.
Onder het blogbericht met de eerste aankondiging van de plannen staan inmiddels tien reacties waarvan het merendeel- schat ik in- van omwonenden.
http://beijumnieuws.blogspot.com/2010/12/kerstmarkt-op-plein-oost.html

5 opmerkingen:

Gerda zei

Hoe laat begint het en hoe laat eindigt het???

Wel vreemd overigens de rustige feestjes en partijtjes worden op Plein Oost gegeven. Op Plein West gebeurt nooit iets behalve parkeren en daar mag de uit de hand dreigende feestjes worden georganiseerd.

Had een groot Superfeest bij Kardinge gegeven met binnen en buiten voor alle Groningers.
Dit wordt weer zo'n net niet feestje volgens mij.

Karin.P. zei

Mijn ervaring van vorig jaar:

Veel mensen kwamen naar Beijum west vanwege de reputatie van de jaren er voor.
Er verzamelde zich her en der groepen jongeren nadat de ME kwam escaleerde de boel.
Een groep jongeren trok een spoor van vernielingen vanaf winkelcentrum Beijum west naar Oost.
Als de ME weg blijft en niet net als vorig jaar provocerend optreed ben ik van mening dat het een leuk en gezellig feest wordt.
Als omwonende zou ik idd minder blij zijn met zo'n feest voor de deur, mischien als het een geslaagd feest is moeten we het om en om doen 2010 Beijum west 2011 plein Beijum oost is de overlast een beetje verdeeld ;)

omwonende zei

Zoals vorig jaar besproken trad de ME niet provocerend op, maar kwam deze terecht in actie toen een groep jongeren aggressief gedracht vertoonde. Beijum West heeft inderdaad de reputatie. Kom kijken of blijf weg, maar bemoei je er niet mee. Een feest oke, maar waarom op deze plek en zonder de omwonende te informeren. Zover mij bekend hebben omwonenden niet aangegeven dat het gewenst is een feest op de parkeerplaats te organiseren, maar op Kardinge. Omwonende hebben geen last gehad van hetgeen er vorig jaar gebeurde, alleen van de sensatiezoekers die er komen kijken.

Kees Huizenga zei

Een citaat van stadsdeelsecretaris Irma Zijlstra:

"Het opbouwwerk en het straathoekwerk gaan vanmiddag bij alle heerden langs om het plan te communiceren."

Dit is werken met een voldongen feit. Helaas! Het plan wordt "gecommuniceerd" als vaststaand feit.
Maar met de betrokken bewoners van onder meer het heerdcomité Huis & Heerd van woningcorporatie De Huismeesters is geen (voor)overleg gepleegd. Dat levert per definitie lokale weerstand en irritatie op.
Het gaat wederom om het gebrek aan "VERTROUWEN IN DE BUURT"!

Waarom handelt de gemeente zo hovaardig, onzorgvuldig en dom? Idem dito STIEL en de MJD.

Waarom kunnen professionals niet luisteren naar mondige buurtbewoners? Waarom worden ze gepasseerd? Door het handelen van de gemeente en de officiële instanties heb ik geen vertrouwen meer in bewonersparticipatie.
Als het erop aankomt, doen ambtenaren en gesubsidieerde instellingen namelijk precies wat ze zelf willen. Zonder overleg. Over u, zonder u! Werken met een uitgewerkt plan, dat nog eventjes "gecommuniceerd" moet worden. En uiteraard op een veel te laat tijdstip. Denkt men zo draagvlak te krijgen voor dit noodplan voor Oud & Nieuw?
Excuses achteraf helpen dan echt niet meer, Irma Zijlstra en Leo van Gent, etc.

Voorspeld gevolg: mensen haken af!

Anoniem zei

dan word het toch gewoon rellen bij het andere winkelcentrum, heel simpel gedaan