maandag 6 december 2010

AANGEHOUDEN DOOR DE POLITIE

Ondergetekende werd vanavond omstreeks tien voor elf op de openbare weg aangehouden door een politieagent. Na een bizarre autotocht door het Groninger Hogeland, want minder dan tien meter zicht door de dichte mist, belandde ik weer veilig in Beijum. Achter me ontwaarde ik ineens een rood stoplicht in de achteruitkijkspiegel. Nou ja zeg. Ik weet niet hoe het de lezer in zo'n geval vergaat, maar er tuimelden direct allerhande gedachten door m'n hoofd. Teveel gedronken? Nee. Niet verzekerd? Jawel. Door rood gereden? Nee. Te hard gereden? Ook niet. Wordt er een verdachte rode auto gezocht? Geen idee. Er kwam maar geen agent uit de politieauto en daarom deed ik m'n gordels af- die waren gelukkig om- en stapte uit de auto. Op dat moment stapte er en jonge agent uit de dienstauto die achter m'n auto stond. Ik vroeg wat er aan de aan de hand was. "Mag ik uw kentekenbewijs even zien?" Ja natuurlijk, maar wat is er dan aan de hand? "Uw rechterremlicht doet het niet." Nou, bedankt dat u me aan houdt, dat wist ik niet, ik zal het morgen repareren."
Ik liet de autopapieren zien maar de agent leek daar niet echt belangstelling voor te hebben, het feit dat ik ze al wilde laten zien was genoeg. De gedachte kwam bij me op dat het inhoudelijke, de vraag naar autopapieren, eigenlijk niet relevant was, de agent keek vooral hoe ik me gedroeg. M'n gedrag was uiteraard coöperatief, ik heb weinig behoefte om een diender in z'n functioneren te belemmeren, en hij ging akkoord met het morgen gaan repareren van het kapotte remlicht.
Maar dan, ondergetekende kroop ook meteen in z'n wijkfunctie, de zelf toegemeten rol van Beijumwatcher. Mijnheer, mag ik wel een foto van u maken? Voor de auto met het stoplicht? "Ok, dan zal ik eerst het lampje waarop STOP staat even schoonmaken." Zo gezegd zo gedaan. U gaat zeker liever niet met uw gezicht op de foto? "Nee, doe maar niet." Maar op de rug genomen was in orde, zie foto. Ondergetekende had ondertussen reeds opgemerkt dat de agent alleen in de auto reed.
Mijnheer, de rollen waren nu omgekeerd, hoe kan het dat u alleen bent? Is dat wel verantwoord? Ik ben nogal vredelievend ingesteld, maar stel dat ik gewelddadig zou zijn en u ineens tegen de vlakte zou slaan? De agent: "In dat geval heb ik een setje geweldsmiddelen bij me." Ok, ok.
"Maar zet er maar bij dat in verband met de roofovervallen in de stad agenten solo rijden, zodoende blijft er genoeg personeel over om adequaat in te kunnen grijpen als er ergens een overval is."
Ondergetekende reed huiswaarts, en de solo opererende agent vervolgde zijn weg in mistig Beijum.

Geen opmerkingen: