zondag 19 december 2010

COLUMNIST HARM VAN LIJN6

De zestig jarige Harm Vorsteveld uit Beijum had wel al eens meegewerkt aan het tot stand komen van een schoolblad. Ook heeft hij als notulist zijn sporen verdiend. Het jaar 2010 spoedt zich ten einde, maar aan het begin van dit jaar had Harm nooit kunnen bevroeden dat hij gedurende de laatste maand van het aflopende jaar columns zou gaan schrijven. Ongeveer tweeënhalf maand geleden werd hij door de redactie van Lijn6 benaderd met de vraag of hij er wat voor voelde om columnist voor de digitale wijkkrant van Beijum te worden. "Daar heb ik geen seconde over na hoeven denken, ik zei meteen ja."
Harm is vanaf z'n geboorte gebonden aan een rolstoel, maar dat wil niet zeggen dat hij zich afhankelijk opstelt:"Ik heb een eigen mening en daar kom ik voor uit."

Je woont bijna 30 jaar in Beijum, bevalt dat? "Je moet er zelf wat van maken, het ligt er aan wat je er zelf van maakt. Ik heb affiniteit met Beijum, het is een wijk met veel mogelijkheden en er valt genoeg over te schrijven." Vertel eens, hoe ga je te werk bij het schrijven van een column? "Dat bouwt zich langzamerhand op. Ik maak aantekeningen, ik krijg een idee en het proces van een idee naar een concreet verhaal kan wel een week duren. Een column moet groeien."

De pen van Harm kan waarderend en hartelijk zijn, lees bijvoorbeeld op http://www.lijn6.com/ zijn visie op het vertrek van dierenarts Tinholt. Maar hij neemt digitaal gezien ook geen blad voor de mond als hij vindt dat een ongezouten mening op z'n plaats is. Lees ook zijn mening over de eerst gepote, maar vervolgens onnozel gerooide bloembollen bij de Froukemaheerd. Of het tragisch- komische verhaal over de verdwenen posters waarin een paar individuen de schoen aantrokken die ze blijkbaar pasten.
Harm heeft een onafhankelijke mening, en hij is zich er van bewust dat zo'n opstelling niet overal welkom is in Beijum. Door een paar Beijumers is hij reeds ingedeeld in "het kamp van de tegenstanders," of zijn column over de verdwenen posters maar even aangepast kon worden. Tja. Harm moet er om lachen. Het deert hem niet, een big smile komt je tegemoet als je erover begint. (zoek voor een vergelijk de foto van een breed lachende Harm op de site van Lijn6) Zijn (gesproken) woorden zijn helder:" Die mensen moeten zorgen voor samenhang, communicatie en draagvlak in de wijk. Dat doen ze absoluut niet, en een columnist is ervoor om dat aan te kaarten."

Zijn ogen spraken voor ondergetekende boekdelen toen hij dat zei, en zijn gevoel voor rechtvaardigheid straalde van z'n woorden af. Het is te hopen dat Harm nog lang zijn scherpe, heldere en rechtvaardige kijk op alles wat met Beijum te maken heeft via zijn columns met ons wil delen. Zijn nieuwste pennenvrucht is gisteren gelanceerd. Een column over kerst, over de onvrede en..., nou ja, leest u zelf maar op http://lijn6.com/index.php?option=com_content&view=article&id=328:tevreden-kerstmis&catid=61:harm&Itemid=80

1 opmerking:

Knelis uut Knoal zei

Er is een aardige enquête op lijn6.com over de bewonersvertegenwoordging van Beijum.

Zie: http://lijn6.com/index.php?option=com_apoll&view=apoll&id=6:over-de-vertegenwoordiging-van-de-beijumers-bij-de-gemeente-&Itemid=

Van harte aanbevolen om mee te doen met deze poll.