zondag 5 december 2010

SINTERKLAAS WAS OOK IN AMBIËNTE

Vanmiddag brandde het licht in de bibliotheek aan de Ypemaheerd. Door het raam kijkend en fotograferend zag ondergetekende ineens Hem, de Heilige. De Vriend van iedereen. En nog wel op zijn verjaardag. Wat deed hij daar toch in de bieb? "Hij verkleedt zich en hij gaat dan naar Ambiënte," aldus een Antilliaanse vrouw die voor de schuifdeur van de bieb stond te wachten. Ondergetekende observeerde de heiligman vanuit de verte en vroeg zich hardop af hoe het toch als heilige in Beijum moest zijn. Zou de Sint ook een schaduwkant hebben? Is hij wel eens intolerant, of onredelijk boos? Is hij wel echt een vriend van iedereen? Voor alle Beijumers? Is hij wel zo aardig als dat hij zich voordoet? Wat had ik Sinterklaas graag even aan de tand willen voelen. Maar goed, daar was geen tijd voor. In Ambiënte aangekomen zag ik kinderen in blijde afwachting van Sint en de Pieten. Er werd gedanst, er waren lekkere hapjes en er was muziek.
Ik wist niet dat Antillianen ook aan Sinterklaas doen, maar ja, zeer uitbundig zelfs. Zo ook vanmiddag. In het koude Nederland. De kleigrond rondom Ambiënte was nog bedekt met sneeuw. Binnen was het warm en er werd gefeest. Kijk even mee.

6 opmerkingen:

Kees K. zei

Natuurlijk is de Sint tolerant, maar niet tegen mensen die z'n jaardag een dag te vroeg vieren. Waarom doen we dat eigenlijk?

Anoniem zei

Tja. Ik lees dit bericht nu voor de 3e keer in 3 dagen, maar elke keer bekruipt me een ietwat onfris gevoel. Die niet zo aardige typeringen van de goedheiligman in het midden van dit stukje; zouden die zomaar in elk ander stukje over de Sint kunnen staan? Of zijn die voorbehouden aan deze locatie en de wat oudere man die daar vast niet toevallig aanwezig was? Maar dat zal toch niet? How low can you go?

Jeanette zei

Zie met verbazing de laatste reactie. Ook ik las de tekst van Johan en moest lachen om de knipoog die hij maakte naar Sinterklaas. Voor Anoniem was dit reden om drie dagen achtereen de tekst te lezen en nu slaat hij zo terug.Idd)),- how low can you go. De vragen die Johan in zijn stuk stelt lijken beantwoord.))

Jeanette zei

Vergeten, de Wegwijzer wordt door Anoniem met de reactie naar beneden gehaald.

Anoniem zei

Ach Jeannette,

als je even nadenkt kun jij ook vast wel raden wie voor Goedheiligman speelde. En dat die hier de laatste tijd nogal wat vegen uit de pan krijgt.

Jeanette zei

Nou @Anoniem, u neemt het wel erg op voor de Sint.Ja, we bedoelen dzelfde persoon. Terwijl hij zich zo onbehoorlijk heeft gedragen dit jaar. Wat heb ik lelijke reacties van hem zien passeren. Vreselijk die reactie nover de posters: wie de schoen past trekke hem an.Als het hem uitkomt is hij voll lof over Beijumnieuws. Maar zo niet, nou dan berg je maar voor hemn. Geen reclame voor Beijum die man.