donderdag 30 december 2010

ONZE MUZIKANT HEEFT HET OOK KOUD

Het gejammerklaas op de accordeon voor Winkelcentrum Beijum lijkt deze dagen wat verminderd. Het moet toch ook geen pretje zijn om urenlang van die treurige liederen in de vrieskou van Beijum te produceren. Ik weet nooit zo goed of ik nou met de muzikanten bij het winkelcentrum te doen moet hebben of niet. Is het zielig? Is het goed om elke dag een euro te geven? Of maak je ze dan juist afhankelijk? Regelmatig zie ik een muzikant met colablikjes zitten. Waarom dan geen anderhalve literfles bij de Lidl kopen? Is toch veel goedkoper dan die blikjes? Hoezo zo vaak mobiel bellen? Ik begeef me op glad ijs met dit soort uitspraken, ik weet het. Noem het maar een botsing der culturen. Ondergetekende komt uit de oostgroninger kniepstuvermentaliteit. De muzikant uit het oostblok. Maar ik snap niet dat je, als je niet rond kunt komen, blikjes cola koopt, beltegoed, en met een auto komt. Het zal mijn grunninger beperking zijn. Grunningers krijgen namelijk één levenslange mantra mee vanuit hun opvoeding: Gai es eev'n aan 't waark! Ik voel me al weer schuldig over bovenstaande woorden en zal de volgende keer een euro extra in de doos gooien.


10 opmerkingen:

Dineke zei

Ik ben toch blij dat je het zegt, dat gevoel heb ik er ook regelmatig bij, eerlijk gezegd.

En nog wat.
Dat die man heel vriendelijk dáág zegt, iedere keer dat je er langsloopt is op zich heel vriendelijk, maar bij de 4e keer (winkel in boodschappen doen, winkel uit boodschappen in de fietstas, winkel in karretje wegbrengen en nog een keer winkel uit) ben ik er echt wel helemaal klaar mee.

Maar ik ken de mensen niet, ken de achtergronden niet, misschien zou ik dan m'n mond er over houden, wie weet.

Anoniem zei

Het gejammerklaas, haha vind ik precies de omschrijving van de liederen die deze altijd groetende (idd altijd) man produceerd op zijn accordeon... Voor de rest deel ik ook de mening van Johan....Het enige verschil is dat ik hem nooit iets geef...

Anoniem zei

Deze muzikanten hebben een normaal leven hoor, medelijden is echt niet nodig. Ze doen dit alleen maar om de dag door te komen en een beetje bij te verdienen. 's morgens worden ze in de stad bij de supermarkten afgezet en 's avonds worden ze weer opgehaald. Het zijn echt geen zwervers of andere armoedzaaiers.
Neemt niet weg dat hun gejammerklaas (mooi woord!) irritant is.

Bianca zei

Ze zitten overal...de ene speelt beter dan de andere...en de ene x zeg ik wel wat ..en de andere x niet het maakt ze toch niet uit want ze blijven elke toch hallo zeggen ook al loop je 100x langs...Van mij hoeft het allemaal niet...Als zij er maar lol in hebben!!

Anoniem zei

Ik jammerklaas, jij jammerklaast, we hebben gejammerklaasd. Prachtig!!!

Anoniem zei

Deze mensen zijn echt niet zielig, zij zijn heel slim..Het lijkt alsof ze nooit geld hebben, maar je moet het maar zo zien, zo een straatmuzikant verdient vaak wel meer dan jij denkt, alleen laat ie altijd maar een klein beetje geld in ze koffertje/bakje zitten, dan trapt er misschien iemand in..

Anoniem zei

Ik geef deze man niks, en stiekem hoop ik dat hij ooit een ander plekje gaat zoeken (in Lewenborg bijvoorbeeld, want daar kom ik nooit).
Ik vind hem irritant, en op zijn eigen manier opdringerig door continu om aandacht te vragen met zijn groet.
Medelijden heb ik totaal niet, want ik denk dat deze man niet minder geld verdient dan ik (naast ongetwijfeld een uitkering). Vandaar dat deze man ook niet na hoeft te denken over zijn belkosten en/of de prijs van blikjes in verhouding met literflessen

Alie zei

Ik vind het ook irritant, gelukkig ga ik vaak via de andere kant naar binnen.
Maar groeten doe ik nog wel, zij het 1 keer bij naar binnen en 1 keer bij naar buiten gaan. Verder niet. Ik geef hem ook nooit wat. Inderdaad, de dingen die je aan de kaak stelt kloppen gewoon. Waarschijnlijk is daar zitten jammerklazen nog altijd beter dan de hele dag thuis hangen niks te doen. Overigens mag hij zijn repetoire wel eens uitbreiden, ik hoor altijd en eeuwig ce sera sera met ongeveer 100 variaties, maar het blijft hetzelfde liedje. En dat is nou ook weer van toepassing op wat er gaande is, het is letterlijk elke dag hetzelfde liedje.
Hij zit wel goed bij de AH, zie hem regelmatig koffieleuten bij de automaat. Ik laat m lekker, weet er verder ook niks van.

Niefactory zei

Hahaha grappig dit alles. Ik word er niet goed van steeds hallo. Ik heb ooit een keertje gegeven. Maar schijnbaar levert het genoeg op. Misschien moet ik er ook maar eens gaan zitten, hihi. Ga ik een wedstrijdje met hem doen.
Ze stappen sóchtends vroeg met een hele club in de bus. Maar waarom ze niet werken? Geen idee. Misschien een keer een intervieuw. Dan weten we een beetje hoe en waarom deze man dit doet. En misschien denken we er dan wel anders over.

Unknown zei

De hele dag in de kou muziek maken is wat mij betreft ook waark. Omdat niet iedereen het kan waarderen is het misschien wat ondankbaar werk, maar ik heb het toch liever dan telefonische verkopers.