dinsdag 7 december 2010

VAN SINTERKLAAS NAAR KERST

Sinterklaas en de Kerstman mogen dan heilig zijn, ze zijn ook terdege onderhevig aan marktmechanismen van vraag en aanbod. De vraag naar kadootjes van Sinterklaas is voorbij, wat valt er vanaf nu aan de Kerstman te verdienen? Geef de middenstanders eens ongelijk, de maand december is vaak booming business. Vanochtend waren twee mensen in de promenade van Winkelcentrum Beijum bezig om kerstattributen op te hangen. Zie foto. Boven de speelgoedwinkel hang nog een plakkaat met de opschrift 'Welkom Sinterklaas.' Maar de Sint is al weer vertrokken. Ik herinner me ineens een reactie onder een Sinterklaas-artikel van vorig jaar. Hoezo wel een intocht, maar geen uittocht? Het is toch voor de meeste kinderen niet te vatten waar Sinterklaas ineens is gebleven? Daar zit iets in natuurlijk, al vraag ik me af of kinderen met het plotselinge vertrek van de kindervriend in hun maag zitten. Ze hebben het veel te druk met hun kadootjes. De Kerstman komt er nog bekaaider af. Hij heeft geen intocht en ook geen uittocht. HIj is er gewoon ineens, en met oud en nieuw knallen we hem weer de laan uit.

De kerstlichtjes branden weer volop in de wijk, de arresleden en Kerstmannetjes flonkeren in menig heerd, tijdens deze donkerste dagen van het jaar. De most wonderfull time of the year staat weer voor de deur.

1 opmerking:

Wobke zei

Zoals zaterdagavond, ergens tussen zeven en acht, de meeste sinterklaasversnaperingen (pepernoten, e.d.) alweer plaats hadden gemaakt voor 'kerstmannensnoepgoed'.
Strak. Maar van mij mag het best wat losser.