Het kan zijn dat het de afgelopen jaren wat door is geschoten qua verzorgen of pamperen, maar het slaat nu wel erg door naar de andere kant. Vandaag op http://www.dvhn.nl/:
De overlast door zware psychiatrische patiënten neemt toe. In Noorden waren er begin deze maand twee ernstige incidenten. In Groningen smeekten wanhopige buurtbewoners burgemeester Rehwinkel om de opname van een man die aan psychoses lijdt en zijn woonomgeving in de wijk Beijum onveilig maakte.
Een gezin uit Slochteren (foto; op site Dagblad, JF) is ondergedoken uit angst voor een man die de twee auto's van het gezin in brand heeft gestoken en een ruit van hun woning heeft ingegooid. De man zorgt al jaren voor overlast. Hoewel hij al enkele malen is aangehouden, keert hij steeds weer terug naar zijn woning. Begeleiding door hulpverleners bood geen soelaas.
Experts voorspellen dat deze overlast komend jaar nog groter wordt. Dit omdat het kabinet heeft besloten een eigen bijdrage van 200 euro in te voeren voor psychiatrische patiënten. "Daardoor zullen steeds meer mensen de zorg mijden", voorspelt een woordvoerder van zorginstelling Lentis (voorheen de GGZ) in Groningen.
Dit kabinet wil graag de geldzaken op orde krijgen en de ontevreden, bange en boze burger behagen met allerhande harde maatregelen tegen (de instroom van) buitenlanders en criminelen. Terwijl bewezen is dat strenger straffen averechts werkt en de maatschappij op de duur nog meer last gaat bezorgen. Maar goed, de wraakzucht van 'de burgerman' moet ook bevredigd worden. Law en order-beleid. Het is de grote vraag of door bezuinigingsmaatregelen tegen psychiatrische patienten deze 'order' op de duur goed gaat uitpakken.
Langdurige en streng gestrafte gedetineerden zullen na terugkeer in de samenleving hun woede en frustratie op de een of andere ontoelaatbare manier weer op dezelfde samenleving afreageren.
De menselijke maat raakt bij dit rechtse beleid op de achtergrond. Dat doet het even lekker- goed bezuinigen en goed hard aanpakken die handel- maar het is kortetermijnpolitiek, oftewel junkiegedrag. Op de lange duur krijgt de boze, bange en ontevreden burger de rekening gepresenteert van dit beleid. Goedkoop wordt duurkoop. En de onveiligheid, veroorzaakt door verwarde en soms agressieve mensen die aan hun lot worden overgelaten, zal gaan toenemen.
Illustratie van schizofrene man van deze site.
6 opmerkingen:
Niet zeuren het moest allemaal anders en nu jammeren nee gaat er bij niet in ,gaat nog veel erger worden let maar op .
We hebben ook bewezen dat de zorgsector de problemen niet kan oplossen. Misschien moet de maatschappij zelf ook even nadenken hoe ze bij terug keer met dit soort mensen omgaat.
Logisch dat dit soort mensen terug keert naar hun "vrienden" junkies en weer van voren af aan beginnen.
Deze mensen hebben schaamte, angst etc in zich om met "normale" mensen om te gaan, dat zijn zij niet gewend.
Iemand moet ze dan ook aan de hand nemen en geen hulpverleners want dan zitten nog steeds aan de zijlijn, om met piepkleine stapjes vertrouwen op te bouwen.
En dat gaat ook met vallen en opstaan. Dus daar mag wel eens wat meer aandacht voor komen.
I.p.v. het altijd buiten jezelf te zetten en laat anderen het maar oplossen.
Groningen heeft een collectieve zorgverzekering waarin minima voor de eigen risico gecompenseerd worden. En ook bijzondere bijstand. Vreemd is wel dat niemand zich druk maakt dat deze mensen waarschijnlijk helemaal geen verzekering hebben, mits ze al in het zorgtraject zitten en het automatisch ingehouden wordt, en zich dus ook zeker niet druk maken over een eigen bijdrage.
Wat is dan het verschil?
Weet iemand is dit een extra eigen bijdrage of gaat deze bjdrage af van het verplichte eigen risico ???
Gek de beleidsnota Samen Gezond in Stad van de gemeente waarop burgers nog mogen reageren (http://ggd.groningen.nl/gezond-leven/samen-gezond-in-stad), heeft juist veel aandacht voor deze groep mensen.
@Karin het zal wel extra zijn, er zal wel basiszorg verleent worden en als je daar boven komt zul je denk ik zelf moeten betalen.
Maar het zal nooit hoger mogen zijn dan je max.bepaalt door het CAK.
Iemand een taakstraf geven voor zijn eerste kleine vergrijp ben ik voor, maar iemand die telkens in herhaling valt mag van mij wel zwaarder gestraft worden.
Maar zwaarder straffen kost de schatkist ook meer geld zo,n 50 jaar terug kreeg je bijvoorbeeld voor fietsendiefstal zo,n 2 á 3 maanden en als je die straffen nu zou handhaven kom je gevangenissen te kort.
En over wraakzucht van de burgerman kan ik wel iets bij indenken je zal maar als bijstandstrekker je fiets gestolen worden of die van je kind die hem nodig is om naar school te fietsen dan heb je wel aardig de pest in over diegene die dat heeft gedaan want ze hebben het al niet breed maar er zal wel weer een fiets moeten woden gekocht of moet je zeggen dan steel je toch ook een fiets.
Een reactie posten