zondag 16 oktober 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (100)

Op de Schoolwerktuin staat een struik waar we tijdens de reguliere dinsdagexcursie vaak even bij stilstaan. Het is de Clerodendrum bungei, ook wel pindakaasstruik genoemd. Iedere nieuwe deelnemer aan de excursie “moet” even voorzichtig het blad van deze struik tussen duim en wijsvinger wrijven. Daarna kan hij/zij nog een tijdje genieten van de geur van pindakaas. De struik is afkomstig uit China en Japan. De Nederlandse naam van deze boom/struik is kansenboom of noodlotsboom. Die naam is afgeleid van het Griekse woord ‘dendron’ wat boom betekent en ‘klèros’ dat lot of kans betekent en slaat op een stuk steen, hout of scherf waarop een naam werd aangebracht en dat als lot werd gebruikt. De naam slaat tevens op het gevaar dat men liep als men de plant zonder kennis gebruikte: met noodlottige gevolgen door vergiftiging of met goede gevolgen door de geneeskrachtige werking.

De stervormige, roze bloemetjes van de pindakaasstruik verschijnen niet allemaal tegelijkertijd, maar verspreid over een langere periode. Samen vormen ze bolvormige, kortgesteelde trossen. De witte meeldraden met bovenop de paarse helmhokjes steken ver uit de aangenaam geurende bloemen. Ik heb (nog) geen stampers kunnen ontdekken. Niet iedere bloem heeft een stamper. Ook heeft niet iedere bloem meeldraden. In deze gevallen spreken we van éénslachtige bloemen. Een bloem met alleen één of meer stampers is een vrouwelijke bloem, een bloem met alleen meeldraden is een mannelijke bloem. Bloemen die door de wind worden bestoven zijn vaak éénslachtig. Een tweeslachtige bloem heeft zowel stampers als meeldraden.

Bij verschillende bloemen verschijnen meeldraden en stampers niet gelijktijdig. Waarschijnlijk is dat bij de pindakaasstruik ook het geval. Ondanks dat ik alleen meeldraden zag, is de struik waarschijnlijk wel tweeslachtig.
(info: o.a. http://www.stemderbomen.nl/  en Wikipedia)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

3 opmerkingen:

Cathy zei

Gefeliciteerd Luit, je kan nog best even door, die herhaling is zo snel nog niet gevonden.

Karin zei

Geen doen om alle afleveringen op de pc trug te zien. Kan er een boekje van worden gemakt?

Francis Koldam zei

Van harte, en bedankt!