donderdag 27 oktober 2011

DIERTJES ZOEKEN IN COMPOSTHOOP

Afgelopen dinsdagmiddag fietste ondergetekende even door de Schooltuin en zag daar een schoolklas van Montessorischool De Dijk twee composthopen onderzoeken. Het onderzoek spitste zich toe op het vinden van (dode) diertjes. Nooit geweten dat een composthoop, vroeger heette dat mestvaalt, zo interessant kon zijn. De kinderen van De Dijk hadden er zo te zien wel lol in, zie video. Toch maar eens googelen op dit soort kinderonderzoeken in schooltuinen, er blijkt een site te zijn die daar van alles over weet te vertellen: http://www.onzeschooltuin.nl/ Waar laat je thuis je klokhuis of bananenschil? Als het goed is doe je die in de groene bak. Die is speciaal voor al het groente-, fruit-, en tuinafval. Als hij vol is wordt het afval opgehaald en op een grote hoop gegooid. Van die hele berg groente en fruitschillen wordt vervolgens zwarte aarde gemaakt. Dat wordt compost genoemd. Compost is goed plantenvoedsel, het kan zo de schooltuin in. Je planten zullen dan nog beter gaan groeien.
Wil je zelf compost maken voor de schooltuin? Dat kan! Doe je bananenschil dan niet in de groene bak. Gooi hem op je eigen composthoop. Je kunt op die hoop alles gooien wat in de natuur kan vergaan. Dus geen glas, steen of blik. Gebruik bijvoorbeeld fruitschillen en groente-afval. Ook bladeren, gras en onkruid uit de tuin mogen erop. Eigenlijk kan bijna alles op de hoop wat ook in de groene bak mag. Maak grote stukken wel eerst wat kleiner. Dan vergaat het wat sneller.

Het is belangrijk dat je af en toe bij de composthoop gaat kijken. De beestjes die jouw bananenschil verteren hebben namelijk — net als jij — zuurstof en water nodig. Als de hoop te droog is moet je hem daarom begieten. En als het afval te dicht op elkaar plakt moet je hem luchtiger maken.
Wist je dat? Middenin een composthoop kan het erg warm worden. Soms wel 60 graden! Die warmte ontstaat als de beestjes, bacteriën en schimmels in de hoop heel hard aan het werk zijn.

(Ik heb ook nog een foto gemaakt van groep 7 van De Zwerm die bezig was met een bijenles.  Tot nu toe lijkt die foto spoorloos verdwenen. Beste kids, geef even door wanneer jullie er weer zijn dan gaan we op herhaling; Beijumnieuws@online.nl )

Geen opmerkingen: