zondag 30 oktober 2011

'N AVONDJE BILJART CAFÉ

Een uurtje langer slapen, wie wil dat niet? De overgang van zomer- naar wintertijd volstrekt zich voor de meeste mensen beter dan omgekeerd. Het schiet me te binnen dat ik eens een onderzoek heb gelezen waarin stond dat tijdens de overgang van winter- naar zomertijd er de nodige ongelukken gebeuren. Nee, niet direct op zondagochtend, maar een dag later, tijdens de maandagochtendspits. Niet zo vreemd, een uurtje minder slaap brengt meer dufheid met zich mee, en ongeconcentreerdheid, dan een uurtje extra slaap. Morgenvroeg, maandagochtend, heeft niemand last tijdens het autorijden. Een uurtje langer slapen valt meestal wel goed. Het is alleen vervelend dat kinderen zich niet aan de 'spelregels' houden. Uitslapen? Een uur later wakker worden? Vergeet het. Een kind dat normaal om zeven uur 's ochtends wakker wordt zal zich morgen, maandag, om zes uur gaan roeren. Breek me de bek niet open, ik weet er alles van.

Met het vooruitzicht van een extra uurtje slaap liep ik zaterdagavond omstreeks half 12 even lekker naar het Café Biljart voor een afzakkertje. Lekker idee eigenlijk, denkbeeldig vooruit gedacht was het nog maar half 11. De rollen van 'gewone' wijkbewoner en wijkblogger/verslaggever lopen vaak door elkaar heen. Daar moet ik niet over soezen, het is all in the game, eigen schuld dikke bult. Maar toch, even lekker een pilsje drinken? Bij binnenkomst vroegen twee nuchter overkomende gasten van het café: "Heb je het al gehoord? Er stonden omstreeks 11 uur vanavond agenten met opgeheven pistool bij de benzinepomp. Weet jij daar iets meer van?" Nee dus. Thuisgekomen, nu, tijdens het schrijven van dit epistel, in het tijdsloze niemandsland tussen 0.200 en 0.3.00 uur, kijk ik even op verschillende Groninger sites, maar lees er niks over. Normaal gesproken publiceer je iets als het zeker is, het blijft tot nu twijfelachtig. Gelul in de ruimte? Maar, hoe kan het dan dat twee onafhankelijke personen er over beginnen?
Ik weet het (nog) niet beste lezers, ik kan alleen zeggen dat ik het overvalverhaal van twee weken geleden redelijk mistig vind overkomen. De daders die een kraak via het dak hebben gepleegd zouden vrij duidelijk op de film staan, en oppakken zou een kwestie van tijd zijn, maar tot nu toe? Maar goed, om in het holst van de nacht gaan zitten speculeren...    

Het is leuk om af en toe even tussen 'het gewone volk' in het Café Biljart te vertoeven. Nou ja, wat is gewoon?
Linksboven ziet u twee bezoekers van het café. Henk en Sandra. Al pratend kwam ik er achter dat Henk in het zelfde dorp is geboren als uw blogger. Ook een Knoalster. Ik moet zeggen, het schept een band. Waar kennen jullie elkaar van? "We kwamen elkaar jaren geleden eens tegen in een kroeg op het Schuitendiep en het klikte meteen. Dé klik kwam er vooral toen we erachter kwamen dat we beiden lassers zijn. Sandra werkt in een fabriek, en ik op het ogenblik in de Eemshaven." Aldus Henk. "Nee, we hebben geen verkering, we houden van elkaar maar we hebben geen sex met elkaar. Beijum bracht ons samen want we ontdekten dat Sandra in de Barmaheerd en ik in de Wibenaheerd woonden. En nog wonen. We zijn dikke vrienden geworden."
Uw blogger hoeft niet alles te weten, en hij verplaatste zich even een stukje verder in het café. Daar zag hij een jongedame op een soort van computerscherm spelletjes doen. Jawel hoor, maak maar even een foto. Ze vertelde een soort van 'vergelijkingsspel' te spelen. Het had iets, midden in een rumoerige kroeg speelde de jongedame een spelletje voor zichzelf. Even jezelf afsluiten voor de buitenwereld, zie onderste foto rechts.

Even voor m'n vertrek schoot ik m'n hoofdprooi op de foto. Zie helemaal rechtsboven. Altijd maar zeuren en zagen dat hij niet op de foto wil, en vooral niet op Beijumnieuws, maar daar staat hij dan: de sponsor van de of het weblog waar u nu naar kijkt en op leest. Jeffrey Lamain. Zie hem gelukzalig kijken. Maar wat wil je ook, hij staat met een jongedame op de foto die hij al dertig jaar kent. Een telg uit een bekende horecafamilie uit de stad: "Ten Hoove, met dubbel o."
Het was gezellig in het café, al zeg ik het zelf. Beijumers die zin hebben om Fc Groningen -Feijenoord op groot scherm te bekijken kunnen er zondagmiddag terecht.
Eén ding blijft nog even hangen. Is er nou wel of niet wat gebeurd bij de pomp? Nee, om half drie 's nachts kun je daar niet over bellen.
De drie foto's zijn groter te klikken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het zijn economisch gezien toch barre tijden.....