zondag 9 oktober 2011

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (99)

Er zijn vrij veel insecten die als twee druppels water lijken op een ander insect. Dat is voor het op naam brengen van zo’n insect nogal lastig. Soms komt een insect in twee verschillende verschijningsvormen voor. Bij vlinders is dat bijvoorbeeld het geval bij de gehakkelde aurelia, maar het verschil tussen beide generaties is niet groot. Bij het landkaartje is het verschil tussen voorjaarsvlinder en de zomervlinder veel groter. Het verschil in uiterlijk zou veroorzaakt worden door het temperatuurverschil tijdens de ontwikkeling van ei tot vlinder.

De perzikkruiduil (een nachtvlinder) is een gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt. De vlinder vliegt (alleen ’s nachts) in de periode half mei-eind augustus in één generatie. Het is een donkere vlinder met op de voorvleugels een opvallende witte vlek en op het borststuk een bosje roodbruine haren.
De eieren worden in de zomer gelegd, soms apart, soms in grote groepen en komen al na een week uit.

De rups van de perzikkruiduil varieert in kleur van purperachtig bruin tot groen. Het uiterlijk wordt in dit geval niet veroorzaakt door temperatuurverschil, beide kleurvarianten komen naast elkaar voor. Voor de oorzaak van het kleurverschil heb ik geen verklaring kunnen vinden.

De rups kun je tegenkomen in de maanden juli-oktober. De rups foerageert ´s nachts en rust overdag op de waardplant; soms wordt de rups ook 's middags foeragerend aangetroffen. De soort overwintert als pop in een cocon in de grond en soms als rups. De rupsen kruipen dan in het voorjaar in de grond om te verpoppen.

De perzikkruiduil is niet kieskeurig, hij komt voor op diverse kruidachtige planten, struiken en bomen, waaronder brandnetel, hop, akkerwinde, zuring, klaver, wilg, klimop en hazelaar.
(info: Vlindernet en Gardensafari)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: