dinsdag 25 oktober 2011

KLOMP'N VAN SHOETIME LAMMERT?

Regelmatig kom ik geschiedenisleraar Lammert Doedens in de wijk tegen. Vooral in Winkelcentrum Beijum, laat ik maar zeggen dat we uit het juiste mannelijke hout gesneden zijn want we doen vaak boodschappen. Wat ook een band schept, we zijn twee zonen van het platteland in (zuid) oost-Groningen.

 We proat'n allein mor plat als we mekoor teeg'nkom'm. Of het ook voor Lammert gold weet ik niet, maar als zoon van de Veenkoloniën liep ik vroeger vaak op stevels of op klomp'n. Nog steeds is dat lekker en makkelijk, op klomp'n over de Beijumer klei schuivelen. Bij de enige en echte Shoetime van Nederland, bij Bert Hoekstra, kocht ik elk jaar wel een paar nieuwe als de oude bijna zijn versleten. Helaas kan dat nou niet meer want Shoetime heeft de houten kloffies uit de handel genomen. En bestellen duurt zo een week of drie voor je ze hebt.

Afgelopen vrijdagmiddag is deze foto gemaakt. Jawel, ik kwam Lammert weer tegen, zo gaat dat met boodschappen doende mannen. Ik moest even luisteren, vertelde Lammert, want hij had net bij Shoetime een paar klompen op de kop getikt. "De klomp'n warn eigelek veur die bedould mor omdat ze die te klain waar'n heb ik ze overkocht", aldus Lammert. En laat dat nou zo wezen, Bert Shoetime bleef onlangs met een paar klompen zitten omdat hij een paar met te kleine maat voor ondergetekende had besteld. In het dorp Beijum kan dit allemaal. Of ik maar even reclame voor Shoetime en Bert wilde maken, aldus de klompenman op de foto, per slot van rekening komt Bert zo'n beetje uit zijn dorp. Ik dacht Bellingwolde, maar kan me een plaatsje vergissen.

Maar goed, Lammert en ondergetekende hebben nog een overeenkomst. Beiden zijn we co-auteurs van Het Boek over Beijum dat volgend voorjaar op de markt gaat komen. Boeren, Burgers en Beijumers gaat het Boek zoals reeds  eerder vermeld heten. Lammert heeft zijn hoofdstuk al lang en breed af, ondergetekende loopt wat achter ivm allerlei drukte.

Wordt dat wel wat met dat Bouk Lammert? Kin het ook flop'n? De bliksemse ogen van Lammert Doedens spraken boekdelen toen hij stellig verkondigde: "Dat Bouk wordt prachtig, het wordt verrassend en het wordt hail specioal, let toe mor es op."
Zoals hij het zei kan het niet missen, over een half jaar wordt een prachtig boek over Beijum geboren. En twee geboren Grunningers, twee Beijumers op klompen, mogen daar ook een bijdrage aan leveren.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zou het wat wezen voor de AH om klompen te verkopen, de kruidenier ( VIVO ) bij ons op dorp verkocht vroeger ook klompen.
Zelf,s mijn moeder als buitenlandse liep ook op klompen toen, als ze in de schuur de was deed of om te tuinieren en etc.