vrijdag 14 oktober 2011

BIJ HARM EN GERDA OP BEZOEK

Zo af en toe wip ik even bij het echtpaar Vorsteveld naar binnen. Ze wonen achter het Winkelcentrum Beijum, de combinatie van zin hebben in een bak leut en een goed gesprek doet me af en toe bij ze aanbellen. Harm kent bijna iedereen als dé columnist van de wijk, Gerda is actief binnen organisaties als De Huismeesters (ze zit in de huurdersraad). Levendige gesprekken en discussies met vaak één gemeenschappelijke noemer als onderwerp hebben we als we samen zijn: wat zou het prettig zijn als integriteit, verbondenheid, goed beleid en respect de boventoon zou voeren in de wijk. Wat niet is kan ooit komen.

Ik heb me vaak afgevraagd wat maakt dat ik me zo op m'n gemak voel bij dit illustere echtpaar. Is het de herkenning in de bliksemse ogen van de columnist? Het moederlijke in Gerda- moet je nog een kop koffie miejong?- en haar uitstraling van streng maar rechtvaardig?
Het zal allemaal meespelen. Maar ik ben erachter gekomen dat de hoek waarin we vaak zitten, een combinatie van huiskamer en keuken, het vooral ook doet. Ik heb hier altijd het gevoel, zie foto, dat ik in de keuken van juffrouw Saartje ben beland. Malle Pietje zit erbij, de burgemeester, nee, alsjeblieft niet die van Beijum, en Swiebertje kan ook elk moment binnenklossen om een 'kopjen koffie' te halen.  Wat een knusheid en wat een leut.
Harm en Gerda. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het zijn een beetje m'n toeziende voogden. Een schouderklopje als ze het nodig vinden, en een afschrobbering als die op z'n plaats is.
Binnenkort ga ik weer eens naar Harm en Gerda. En als ik de moed kan opbrengen vraag ik gewoon of ik een keer mag komen logeren.
Goed, zo kan die wel weer, het moet niet te klef worden. Maar de gedachte hieraan wordt ingegeven door twee motieven. Harm woont samen met Gerda in een Fokuswoning, en ik zou graag een keer mee willen maken hoe dat werkt, misschien kan ik 's nachts een keer een medewerker oppiepen voor een hulpvraag. Interessante videoreportage zou dat worden. En 's ochtends lekker ontbijten in de Malle Pietje-keuken.

Geen opmerkingen: