vrijdag 28 oktober 2011

EEN DODE RAT FASCINEERT


Consternatie gistermiddag bij de Heerdstee. De school stroomde zoals gebruikelijk om 12 uur leeg en kinderen spoedden zich, al of niet vergezeld van ouders, naar huis voor een tussen-de-middag-broodje. Ineens een gegil: Kom eens kijken, getsie! Een dode rat met de kop er half af lag op het trottoir. Het zag er gruwelijk uit, mede door het overvloedige bloed wat er bij kwam kijken. Ongelukken en de dood fascineren, het is niet voor niks dat mensen nieuwsgierig om een verongelukte heen gaan staan, of dat stadions in dictatoriaal bestuurde landen vol lopen als er een executie wordt voltrokken. Hoe gruwelijk de kinderen de rat ook vonden, ze bleven gebiologeerd staan kijken. Tot dat twee ouders de tegenwoordigheid van geest kregen en de rat een laatste rustplaats in de Beijumer klei gaven. Zie rechter foto.
Wanneer er veel voedsel op straat, in perken, binnentuin of aan de slootkant ligt, kunnen ratten snel in grote aantallen voorkomen. Door de aanwezigheid van vooral oud brood geeft dat op veel plekken in Amsterdam dusdanig overlast dat er vaak ratten op straat te zien zijn en de knaagdieren ook een bezoek kunnen brengen bij mensen thuis. Door de schade die ze aanrichten en doordat mensen ziek kunnen worden van ratten is het belangrijk deze overlast in te perken.
De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. Bruine ratten zijn goede zwemmers die in groepsverband leven. Zij hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Bruine ratten komen af op zwerfvuil en etensresten. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn. De zwarte rat is in Nederland relatief zeldzaam. Lees hier.

Geen opmerkingen: