donderdag 26 januari 2012

BIJNA ALLES MOET KUNNEN

De foto is een split second genomen. Maandagmiddag omstreeks een uur of drie. Ondergetekende wreef zich even in de ogen. Staat het er echt? Sc. Heerenveen? Jongens toch, in Groningen? Ja dus, de bus reed vice versa naar de Calvijnschool aan de Froukemaheerd, dus om hier nou te zeggen dat het 'vloeken in de kerk' was gaat een beetje al te ver. Maar toch, een bus van voetbalclub Heerenveen in dé wijk van de stad waar de meeste Fc.fans wonen, kan dat wel? Ja, natuurlijk, alles kan. Mark Rutte kan een homosexuele relatie met zijn verloofde Geert Wilders beginnen. Alle hoofddoekjesdames uit Beijum kunnen in mei topless gaan zonnen langs het Zilvermeer. Beijumnieuws wordt opgekocht door CNN, en dichter bij huis wordt de eerbiedwaardige Kees Huizenga voorzitter van de lokale bewonersclub. Het kan allemaal, waarom niet?
Ondergetekende is, denkt hij, zo tolerant als de neten. Wel apart dat bij hem, net als bij veel 'weldenkende landgenoten,' het voetbalspel zulke primitieve en intolerante gevoelens op kan roepen. Denk maar aan de wedstrijden tegen de Duutsers. Een bus van Sc Heerenveen in 'zijn' Grunninger stad en in 'zijn' Beijum, daar moest hij toch ook even bij slikken. Kan-dat-wel? Is de bus ook langs onze Groene Kathedraal gereden? Nee, ik hou me in. De wereldvrede begint niet ver weg, integendeel, die begint bij jezelf. En daarom zeg/schrijf ik verder niks. Nou ja, laat me dan wat stichtelijks zeggen: voetbal hoeft niet persé altijd oorlog zijn. En je primitieve gevoelens hoef je niet altijd uit te leven. Daar heb je per slot van rekening hooligans voor.

4 opmerkingen:

Atsje zei

Johan, het kan Friezen en het kan Dooien. ;)

Johan Fehrmann zei

Atsje, moet je me even terug pakken? Ik weet wel dat ik het interview met Jan Uitham in het Grunnings deed, en dat jij er als Friezin buiten stond...Maar ja, ken je het verhaal over al die Friezen die maar in hun dialect (hoezo taal?) door blijven praten, ook als er mensen die het niet kunnen verstaan bij zijn? Verder heb ik niks op jouw landgenoten tegen. Friezen? Invriezen!

Alie zei

hahah oei... ach ja, ze zetten willekeurige bussen in, ook voor zwemles (al is dat voor de calvijnschool maandagmorgen, waarvoor deze bus er was is mij niet bekend). Ze zijn ook al verschillende keren met de 'er gaat niks boven groningen' bus geweest. Mn dochter is ook met die bus naar Utrecht geweest toen haar klasgenootje de muntontwerpwedstrijd had gewonnen..
Dus ik ga er van uit dat ze de bussen willekeurig inzetten. Heb je als rechtgeaarde FCfan pech als je er in moet plaatsnemen. Maar de meeste kids zullen het niet zo'n probleem vinden (als ze al zien wat er op de bus staat)...
Blijkbaar geen hooligans beschikbaar op dat moment dus. Misschien waren ze wel gewoon aan het werk, die hooligans. Dubbele agenda werk enzo??

Anoniem zei

Het gaa de komende dagen vriezen...