maandag 24 september 2012

EINDELIJK BOEK VOOR FIGEN SAY

Ze is ontzettend beroemd in haar geboorteland Turkije, wat wil je ook als je als filmster in tientallen bioscoopfilms de hoofdrol hebt gespeeld. Miljoenen Turken zagen haar schitteren op het wittte doek. De naam Figen Say is er een begrip.

In Nederland, Groningen, Beijum is ze niet zo bekend, maar wel zag ondergetekende in haar persoon en bijbehorende status reden om haar te portretteren voor het geschiedenisboek Boeren, Burgers, Beijumers. Wat een overgang moet dat toch zijn geweest, van gevierde en op handen gedragen filmster in Turkije, naar een anoniem bestaan in een huisje op de koude klei aan de Emingaheerd te Beijum. Lees desgewenst haar verhaal in het goedlopende Beijumer Boek.

Omdat Figen op vakantie was geweest in haar geboorteland, kwam het er nog niet van om haar een exemplaar van het boek te overhandigen. U ziet haar op de foto blij het boek in ontvangst nemen. Of ze nog weer een rol in een film wil spelen? Nee, die tijd is geweest. Vanuit Turkije wordt nog wel eens een beroep op haar gedaan, en ook heeft de VPRO haar een poosje geleden gepolst voor een filmrol. Maar kijk, even op de film voor Beijumnieuws wilde ze wel. Kijk even mee naar een gewezen filmster, ze laat u op de video een paar oude bioscoop-posters zien. In haar jongere jaren zag ze eruit zoals u op de zwartwit foto kunt zien. Foto van http://sanatkop.com/index.php/figen-say-35-yil-sonra-soylesi-yapti/
Er staan verscheidene oude films met haar in de hoofdrol op You Tube.
Beijum herbergt vele bijzondere gasten. Figen Say is daar een van.
Vorige week kwam via uitgeverij Leander dit bericht binnen:
Beste mede-Beijumer,
23 mei van dit jaar ging het boek Boeren, burgers, Beijumers in de verkoop.
Vandaag 18-9-2012, dus in krap vier maanden tijd staat de teller op 1211 daadwerkelijk verkochte boeken. Een topresultaat! 347 boeken vallen in de categorie presentexemplaren, kapot gegaan of anderszins onverkoopbaar, voor de schrijvers enz.).
Dat betekent dat er nu nog maximaal 104 boeken voor de verkoop beschikbaar zijn. Daarna is deze druk op! Totaal aantal uitgezette exemplaren die kunnen worden verkocht is dus 1315 boeken.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Sahane!
http://www.youtube.com/watch?v=2qMAf2IYx8Y

HGM Draaisma zei

Knap hoor! Wat ik me afvraag is dit: ik woon 16 jaar in Beijum en ik ben 69 jaar en sinds een jaar actief met computers. Hoe kan het toch dat ik door het Gezinsblad op deze website ben gekomen. Terwijl je site binnenkort 5 jaar is. Waarom heeft de wijkkrant dit nooit kenbaar gemaakt ik snap er niks van.

Anoniem zei

Hé wat leuk. Dacht dat ze niet durfde, maar toch: Figen op Beijumnieuws. Kun je óók beroemd mee worden!

(rené)

Kees Huizenga zei

Geachte H.G.M. Draaisma,

Beijumnieuws staat sinds enkele jaren op de gemeentelijke wijkenwebsite:

http://gemeente.groningen.nl/bsd/mijn-wijk/wijkinformatie-1/Beijum-wijkinformatie/beijum-wijkwebsite

De BOB heeft in het verleden geprobeerd om de "particuliere" websites van Beijumnieuws en www.beijum.nl van Leander Media te laten verwijderen uit deze gemeentelijke wijkenwebsite. Ik heb hier bewijzen van. Dat is de BOB niet gelukt. Lijn6.com is tevens door de gemeente (lees de afdeling Communicatie van de Bestuursdienst) opgenomen en geaccepteerd als volwaardige wijkwebsite.
De wijkwebsite van Leander Media was verbonden met het bekende Beijumboek en staat nu, gegeven een recente mededeling op deze website, in de openbare verkoop.
De website van het prachtige Beijumboek is nu:

http://www.beijum.info

De BOB heeft minstens vier keren per jaar een standaardoverleg met de Stadsdeelcoördinatie van Noorddijk. Ik heb nog nooit vernomen dat de SDC Noorddijk de BOB dringend heeft opgeroepen om in de Beijumkrant/BOB-krant aandacht te besteden aan Beijumnieuws en aan Lijn6.com. Dat wordt wel tijd dunkt me...

Ambtelijk wegkijken en gedogen is zinloos. Geen "ons kent ons"-houding!

U kunt deze prangende zaak vanavond aan de orde gaan stellen tijdens de jaarvergadering van de BOB in Het Heerdenhoes.

Anoniem zei

Ja man wie wil daar nou heen, lol