maandag 24 september 2012

MAANDAGOCHTEND (128)

Het gaat op deze nuchtere maandagochtend in september weer helemaal back to normal. Bruisend Beijum is voorbij, toch altijd een markeringspunt in het Beijumer jaar, je mag nu wel stellen dat het seizoen 2012/1013 echt is begonnen. Iedereen trekt zich weer noodgedwongen meer terug in z'n of haar eigen huis, de jassen gaan weer aan en het 's avonds buiten in de tuin of op een terrasje zitten behoort de komende pakweg zeven maanden eerst weer tot het verleden. Bij elkaar in de tuin kijken gaat enerzijds weer gemakkelijker als de bladeren van bijvoorbeeld de tussenliggende heg gaan vallen, anderzijds valt er weinig te zien, wie gaat er nu met dit weer buiten zitten? Nee, de sociale controle, het een beetje bij elkaar naar binnen en in de tuin kijken, vermindert altijd een beetje als het kouder wordt en als de avonden donker zijn. Voor een Beijumwatcher en Beijumblogger wordt de spoeling vast ook weer wat dunner, er valt gewoon minder te bekijken als het buiten donker is, laat staan dat er wat te fotograferen of te filmen valt. Ik moest er vanochtend even aan denken toen ik tussen de buien door deze katten of poezen ergens in de Isebrandtsheerd op een schutting ontwaarde. Even bij een ander in de tuin kijken. En wat zou het handig zijn om in het donker met kattenogen rond te kunnen lopen. De beestjes ogen monter, het lijkt alsof ze zich niet door het regenachtige  herfstweer, het waait en en de regen klettert tegen de ramen tijdens het intypen van deze tekst, laten beïnvloeden.
Het is al weer de laatste maandag van september 2012. Zoals gezegd, of beter gezegd geschreven, het seizoen is in Beijum nu officieel geopend en begonnen. De afgelopen dagen stonden in het teken van Bruisend Beijum, de komende week (en) wordt het Kabbelend Beijum. Is ook niet verkeerd, zo'n lekkere rustige en melige dorpssfeer. Diep onder de oppervlakte van het ogenschijnlijke Kabbelend Beijum bruist het wel degelijk, het wordt ook steeds kleurrijker, per dag lijken de vele bladeren in de wijk geler of roder te worden.
Een prettige week toegewenst. En kijk toch een beetje bij elkaar over het hek of de schutting, of koekeloer eens bij de buren naar binnen. Elkaar een beetje in de gaten houden is niet verkeerd.

1 opmerking:

Judith zei

leuk hoor. Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, is de kans groot dat je last gaat krijgen van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing : boktor