dinsdag 4 september 2012

SCHONE STRATEN+ WIJKVERPLEEGKUNDIGEN

(Vanuit de Pvda-stad kwam in het kader van de verkiezingen onderstaande informatie binnen. Ik vind het in zoverre prima om het te publiceren, als daarbij andere politieke partijen ook de mogelijkheid wordt gegeven om plannen voor publicatie op te sturen. Bij deze)

DE PVDA MAAKT WERK VAN NETTE STRATEN!


Misschien is het wel de belangrijkste taak van de lokale politiek om gewoon te zorgen dat de straten er netjes bij liggen. Als wij collega’s uit andere steden zoals Rotterdam, Amsterdam of bijvoorbeeld Tilburg ontvangen kijken ze hun ogen uit van jaloezie en verbazing hoe mooi onze “slechtste” wijken zijn. Wij hebben namelijk geen slechte wijken! Al decennia zet de PvdA in de gemeenteraad zich in voor mooie en schone wijken.

De afgelopen tien jaar zijn er bijzonder veel studenten bij gekomen. Zo snel dat er niet meteen voldoende nieuwe woningen waren die geschikt waren, daardoor is er soms veel overlast ontstaan in de wijken doordat studenten in ongeschikte huizen wonen. Om het ergste leed te voorkomen hebben we de 15% norm ingevoerd waardoor de veranderingen in de straat tenminste binnen de perken zijn gebleven. Nu zijn we bezig zo snel mogelijk 4500 nieuwe studentenwoningen te bouwen zodat studenten daar prettig kunnen wonen en de wijken leefbaar blijven. Want studenten zijn ook heel erg goed voor de stad! Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat er strenger opgetreden wordt tegen geluidsoverlast, waarbij in het ergste geval een studentenhuis zijn vergunning kan verliezen. Dat zijn natuurlijk extreme gevallen die het leven van hun buren zo goed als onmogelijk maken. Ook vinden we dat huiseigenaren aangesproken mogen worden op hoe hun huurders de tuin en dergelijke verzorgen.

Een ‘kleine’ maar veel voorkomende ergernis is dat er veel fietsen op de stoep staan vaak voor studentenhuizen. De PvdA heeft daarom voor elkaar gekregen dat er op grote schaal nette fietsenrekken worden geplaatst waar veel studentenfietsen staan. Waar dat al gebeurd is zijn de bewoners vaak erg tevreden over de grote verbetering. Als u in uw straat of wijk plekken weet waar eigenlijk ook nette fietsenklemmen geplaatst moeten worden kunt u mailen naar het onderstaande e-mailadres. Dan proberen we te zorgen dat ook uw straat op de lijst komt om verlost te worden van die lelijk geparkeerde fietsen!

PvdA investeert in wijkverpleegkundige
De PvdA heeft oog voor de betaalbaarheid van de zorg, maar investeert ook. Pas presenteerde Jetta Klijnsma, nummer 2 op de kandidatenlijst van de PvdA, een masterplan om een miljard euro te investeren in wijkverpleegkundigen en buurtcentra. Groningen als grote stad, met een grote regiofunctie, zou daar veel baat bij hebben. Mensen in wijken hebben veel meer dan nu alle verschillende soorten zorg bij elkaar. De fysiotherapeut, de huisarts, de thuiszorg, allemaal bij elkaar, zodat de samenwerking hiertussen optimaal verloopt en mensen één handig adres hebben, waar ze altijd terecht kunnen. Zo komt zorg dichtbij mensen. Dit gebeurt ook door het inzetten van wijkverpleegkundigen. Landelijk wil de PvdA 10.000 extra wijkverpleegkundigen, dus in Groningen komen er minimaal vele tientallen bij. Zij zorgen ervoor dat mensen snelle, toegankelijke zorg hebben. Een wijkverpleegkundige vormt een brug naar de specialistische zorg, maar kan tevens, door zelf te indiceren en hulp te bieden, voorkomen dat mensen te snel in de (dure) tweedelijns zorg terecht komen. Een win-winsituatie dus, ook voor Groningen: het bespaart kosten en het brengt de zorg dichterbij de Groningers.

Geen opmerkingen: