dinsdag 4 september 2012

GROENSTE GRONINGER UIT GROENSTE WIJK?

U weet het, de mantra is hier al vele malen herhaald: we wonen in de groenste wijk van de stad. Het kan derhalve eigenlijk niet missen, de Groenste Persoon van de Stad woont in Beijum. Wie bedenkt het groenste plan van de stad en gaat er met 5000 euro van tussen?
Met de vele dagelijkse liters verspilde douche-en badwater achteraf je wc doortrekken? Een inzamelpunt voor hondendrollen om daar vervolgens het land mee te bemesten? Een paar kunstzinnig gemaakte windmolens in het Groene Hart van Beijum en duizenden zonnepanelen boven Plein Oost om energie mee op te wekken? Net als bij sommige voetbalstadions een verschuifbaar dak boven heel Beijum, die met mooi weer open kan en als het vriest dicht gaat? Om energie te besparen? Alle winkelkarren in de wijk voorzien van enegie-opwekkende dynamo's?
Groningen heeft de ambitie om de duurzaamste stad van het land te worden. Het kan bijna niet anders, of het groenste en duurzaamste idee komt uit de groenste wijk van de stad. Kom op Beijumers, laat jullie creativiteit stromen en concretiseer jullie groenste fantasieën en plannen!!

Groningen is op zoek naar zijn ‘Groenste Groninger’. De gemeente en provincie Groningen, Dagblad van het Noorden en ForumDuurzaam houden de verkiezing van de ‘Groenste Groninger’, die op 12 december 2012 bekend zal worden gemaakt. Naast eeuwige roem, aandacht in de krant en een kunstwerk, is er een geldprijs van € 5.000 beschikbaar, te besteden aan een duurzaam doel.

Doel van de verkiezing tot ‘Groenste Groninger’ is het verzamelen van inspirerende ‘groene’ ideeën en initiatieven, die vervolgens weer bij een zo breed mogelijke doelgroep onder de aandacht worden gebracht.
Bijvoorbeeld de buurtgenoot die iedereen in de straat aan de zonnepanelen heeft gekregen, of de boer die door een slimme uitvinding veel minder energie gebruikt bij het aardappels drogen.

Volgens het principe ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ hopen we op deze manier een bijdrage te leveren aan het streven dat Groningen in 2035 energieneutraal is.
Concreet betekent dit dat in 2035 de energie die wordt verbruikt door alle huishoudens en bedrijven in Groningen, gelijk moet zijn aan de energie die we opwekken door zonnepanelen, wind- en waterenergie en biomassa. Energiebesparing speelt daar ook een grote rol in natuurlijk.
Afbeelding ook van genoemde site.

1 opmerking:

Anoniem zei

Kun je ook energie uit herfstbladeren halen?