woensdag 12 september 2012

EINDELIJK, WE MOGEN STEMMEN

Nee, het liep vanochtend nog niet storm in de Beijumer stemlokalen. Althans, voor zover ik het kon overzien. Bovenstaande foto is omstreeks half elf vanochtend in De Dijk genomen. Minder dan mondjesmaat liep het stempubliek naar binnen. In de gymzaal zag ik zelfs minutenlang alleen controleurs en stembiljetuitdelers achter een tafeltje zitten, hier (toen) geen publiek.
Stemmen wordt wel 'de dans van de democratie'genoemd. Maar volgens mij is het maar een huppelpasje. Even je democratisch recht in de praktijk brengen, en daarna sta je weer aan de kant. Op welk poppetje ga je stemmen? En daarna, of omgekeerd, op welke partij?
Democratisch stemmen in Nederland heeft ook zo z'n beperkingen:  Als 9 mensen een voorzitter uit hun midden moeten aanwijzen en er 4 voor Anton stemmen, 3 voor Bea en 2 voor Cees, zal bij meeste stemmen gelden Anton als voorzitter gekozen worden.

Maar is dat verstandig? Stel je voor dat 5 van de 9 kiezers Anton verschrikkelijk vinden en dat Bea voor ieder van de 9 kiezers eerste of tweede keuze is, dan ligt het voor de hand Bea als voorzitter te kiezen in plaats van Anton. In zo'n geval werkt 'meeste stemmen gelden' averechts! Een ander bezwaar aan ons huidige kiessysteem is dat als een kiezer 2 of meer kandidaten gelijkwaardig vindt, hij dat niet kan uitdrukken. Ook een CDA-stemmer kan niet aangeven of hij een combinatie met rechts of links voorstaat. Lees hier verder.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Soms moet je ergens bij neerlegge, Leidinggevenden zijn ook niet altijd aardig

ralph zei

Vanavond in het heerdenhoes een rij mensen tot buiten de deur. In totaal 25 wachtenden en een heel lief klein katje op tafel in het stemlokaal. Op de turflijst stonden ongeveer 1000 turfstreepjes zo leek het.