donderdag 13 september 2012

HARDLOPEN, JOGGEN, 4MIJL/GRONINGEN

Begin deze week viel me op dat er weer behoorlijk intensief wordt hardgelopen in het Kardingerpark. Ja, dat is natuurlijk ook zo, je zou het bijna vergeten door het zomerse weertype, de 4Mijl van Groningen wordt over een maand (14 oktober) al weer gelopen. De 4 Mijl van Groningen is een hardloopevenement dat sinds 1987 ieder jaar op de tweede zondag van oktober gehouden wordt. De route voert van de Hortus in Haren naar de Vismarkt in het centrum van Groningen. Dit evenement is uitgegroeid tot één van de grootste hardloopevenementen van Nederland, doordat de afstand van vier mijl (6437 meter) geschikt is voor veel hardlopers.
Aan de 4 mijl doen zo'n 17.500 mensen mee, verdeeld over een recreantenloop, wedstrijdloop, jeugdloop en bedrijvenloop. http://nl.wikipedia.org/wiki/4_Mijl_van_Groningen
Ondergetekende nam enkele foto's waarvan u er drie gepubliceerd ziet. Het is me niet helemaal duidelijk of iedereen aan het trainen was voor de aanstaande 4Mijl-run, wel zag ik de nodige sportievelingen in groepsverband bezig. Op de bovenste foto ziet u een groepje hardlopers uit Bedum. Ze gingen echt even voor de fotograaf staan, de mijnheer in het groene shirt was/is de begeleider/coach.
Vlakbij dit groepje stond een grote groep hardlopers in een kring rek- en strekoefeningen te doen, foto rechts, klik groter. Op de linker foto ziet u een groepje hardlopers voorbij het Sportpark hardlopen, trimmen of joggen:
Hardlopen (in Nederland) of lopen (in Vlaanderen) is een vorm van atletiek. Hier kunnen mensen recreatief dan wel in wedstrijdverband aan deelnemen. Dit artikel handelt over hardlopen in de recreatieve sfeer. Hardlopen is voor bijna iedereen geschikt. Vrijwel iedereen die kan stappen, kan ook hardlopen. Wanneer er langere tijd achtereen veel kilometers worden gelopen is dit een vorm van duursport.

In Vlaanderen betekent "lopen" steeds rennen en wordt het woord "hardlopen" zelden of nooit gebruikt. Joggen en trimmen zijn specifieke vormen van (hard)lopen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hardlopen

Geen opmerkingen: