dinsdag 8 mei 2012

ALLOCHTOON EN AUTOCHTOON

De beladen 'hokjestermen' allochtoon en autochtoon moeten verdwijnen, las ik vandaag in het nieuws. De overheid zou de termen autochtoon en allochtoon niet meer moeten gebruiken. Dat schrijft de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een brief aan demissionair minister Leers.

Volgens de RMO is er geen wettelijke basis meer voor de overheid om de mensen in categoriën als westers allochtoon en niet-westers allochtoon te verdelen. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mag er alleen etnisch onderscheid worden gemaakt als er sprake is van voorkeursbeleid, zegt de RMO. Ook noemt de RMO het vreemd dat familiaire afkomst belangrijker is dan de geboorteplaats. Zo wordt iemand die in Nederland is geboren, maar wiens ouders uit het buitenland komen, aangeduid als allochtoon. Iemand die niet in Nederland is geboren, maar wel Nederlandse ouders heeft is een autochtoon. nos.nl.
Op de foto ziet u-neem ik aan- twee in Nederland/Groningen/Beijum geboren poezen of katten. Het zijn eigenlijk westerse autochtonen, nog beter gezegd: noordelijke autochtonen. Bij deze beestjes valt niemand er over als je de een zwart noemt en de ander wit. Bij mensen ligt dat weer gevoeliger. Terwijl je toch donkergekleurde en witte mensen hebt. Net als dat je mannen en vrouwen hebt, toch ook hele heldere categorien.
De beide katpoesjes op de foto zijn waarschijnlijk allebij even lief. En het kan zijn dat de een wat sterker en slimmer dan de ander is. Zouden ze elkaar ook discrimineren? Het klinkt toch neutraal, zwartje of witje. Zo niet bij mensen, daar hebben de woorden blank en zwart een bepaalde lading. Nooit van het minachtende scheldwoord 'vieze zwarte' gehoord? Daar kan het simpele woord 'kaaskop' niet tegen op. En 'lelijke vieze blanke,' nee, daar heb ik nog nooit van gehoord.
De beide beestjes op de foto zijn roofdieren. Mensen staan te boek als beschaafd, althans zo mogen ze zich graag afficheren. Sommigen noemen zich zelfs genuanceerd. Vreemde lui, mensen. Jawel, zowel wit als ook zwart.

Geen opmerkingen: