maandag 7 mei 2012

HAARDLOPER HUZENGOA BULTHUUS

Op de foto ziet u links Erik Bulthuis met naast hem klasse-assistente Karina. Haar achternaam is me niet bekend. Erik Bulthuis geeft drie dagen per week les in de zogenaamde Schakelklas van de Heerdstee, een klas waar buitenlandse kinderen de Nederlandse taal wordt bijgebracht. Maar daar gaat dit blogbericht niet over, meester Erik timmert deze weken op een heel andere manier aan de weg. Wel eens van haardloper Huzingoa gehoord? Het toneelstuk Haardloper Huzengoa wordt zaterdag 19 en zondag 20 mei speciaal voor lezers van deze krant opgevoerd in de oude drukhal van Dagblad van het Noorden. Het Groningstalige stuk van theatergroep Waark over de legendarische Groninger topatleet Louwe Huizenga, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog alle records aan flarden liep, trekt sinds de première eind maart louter uitverkochte zalen. Het toneelstuk is gebaseerd op het boek Hardloper Huizenga – Het verhaal van een vergeten wonderatleet van Dagblad-journalist Job van Schaik. http://www.dvhn.nl/nieuws/cultuur/article9028291.ece/Met-de-krant-naar-'Haardloper-Huzengoa'-Aan laatstgenoemde, Job van Schaik, vroeg ik hoe 'onze meester Erik' hem bevalt als zijnde de vleesgeworden hoofdrolspeler uit zijn boek. Dit antwoordde hij: "Ik vind Erik een geweldige Huzengoa. Hij lijkt niet alleen uiterlijk als twee druppels water op de man, maar hij speelt ook geweldig. Ik heb het idee dat ik Huizenga door het toneelstuk beter heb leren kennen, terwijl het toch op mijn boek gebaseerd is... Doordat je hem ziet op toneel zit hij je toch dichter op de huid."

Voor mensen met Grunninger roots is de voorstelling extra interessant, het complete theaterstuk wordt in het dialect gespeeld. Even een impressie bekijken en haardloper Bulthuus in actie zien? http://www.youtube.com/watch?v=X_3BNVmfgdQ

Erik Bulthuis is ook op de video van een vorig jaar gepubliceerd blogbericht te zien. Hij speelde brigadier Straatsma toen de veilige oversteek bij De Heerdstee officieel werd geopend. Kijk desgewenst nog even hier. Ook begeleidt hij de Vensterwijklessen 'Sterren Gezocht.' Kijk voor een foto hier over nog even hier.

Geen opmerkingen: