zondag 27 mei 2012

WARM WEER, MEER DODE VISSEN

Het huidige prachtige warme en zonnige voorjaarsweer heeft ook zo z'n nadelen. Ik heb nog geen gemopper van boeren gehoord of gelezen die bang zijn dat gewassen op het land te weinig water krijgen, wel zag ik reeds enkele dode vissen in het water drijven. Foto links, een dode vis in de sloot langs het fietspad van Beijum richting klimtoren. De keerzijde van een mooie en zonnige 1e Pinksterdag 2012 (foto vanmiddag genomen).
Warm weer veroorzaakt zuurstoftekort
 Bij warm weer stijgt de temperatuur van het water, waardoor minder zuurstof in het water oplost. Als gevolg van een hogere verdamping zakt de waterspiegel met name in geïsoleerde waterpartijen, waardoor het overige water nog sneller opwarmt. Dit heeft negatieve gevolgen voor het leven in het water.
Wanneer krijgen vissen het benauwd?
De ideale zuurstofconcentratie is per soort organisme verschillend, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de ideale concentratie voor vissen rond de 9 mg/l ligt. Zuurstofconcentraties beneden de 4 a 5 mg/l veroorzaken veel stress bij vissen. Bij concentraties van een paar uur beneden de 1,5 mg/l sterven de meeste vissoorten. Vissen zijn koudbloedige beesten die bij hogere temperaturen juist meer zuurstof nodig hebben. Vissen hebben bij warm weer dus eigenlijk dubbel pech. Lees hier.

Geen opmerkingen: