maandag 14 mei 2012

DE ALTERNA(T)ÏEVE HOEK VAN BEIJUM

Vreemd eigenlijk, dat veel van wat afwijkt van 'het gangbare' in de zorg het 'alternatieve circuit' of 'de alternatieve hoek' wordt genoemd. Niet alleen in de zorg trouwens, al heeft het begrip alternatieve hoek wel vaak raakvlakken met gezondheid. Een cursus Engels is gewoon een cursus Engels. Een cursus yoga daarentegen is ook wel gewoon een cursus yoga, maar toch ook weer een cursus uit 'de alternatieve hoek.' Zit iemand op voetballen? Dan is hij of zij sportief. Zit degene echter op een yoga- of meditatiecursus, dan is het een 'alternatieve type.' In een van de grootste landen ter wereld, China,  behoren kruiden en acupunctuur tot dé geneeswijzen. Hier niet, hier behoren ze tot de 'alternatieve geneeswijzen.' Wat zegt Wikipedia daarover? Onder alternatieve geneeswijzen vallen alle therapieën, geneesmiddelen en diagnostische handelingen waarvoor geen algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs van geneeskundige effectiviteit geleverd is, en die meestal niet aan medische faculteiten of officieel erkende paramedische opleidingen worden gedoceerd.
Tja, het is niet wetenschappelijk bewezen dat je van een massage rustig wordt en dat het ontspant. En dus is het iets alternatiefs. Zit er iets badinerends in dat woord verscholen? Mensen die in 'het alternatieve circuit' zitten, en dus 'alternatieve types' zijn, staan vaak te boek als softies, zwevers en naïevelingen. Ze worden ook wel eens besmuikt alternaïevelingen genoemd. Vreemd dat iemand die 3 keer daags een valiumtablet slikt om rustig te worden en 's avonds het slaapmiddel temazepam tot zich neemt, niet het imago van softie en zwakkeling heeft. Maar als je dagelijks mediteert om rustig te worden en yoga-oefeningen doet voor het slapen gaan, tja, daar kun je beter niet mee te koop lopen. Ondergetekende stelt bovenstaande even zwart wit.
In Beijum worden alterna(t)ïevelingen veelal geassocieerd met de Wiershoeck. Het zijn nu eenmaal in doorsnee geen patateters en rokers, om maar wat kenmerken te noemen, die daar heen gaan. Verantwoord biologisch eten, kruidenthee en nootjeskoffie drinken etc., dát zijn gegeneraliseerd gezegd de Wiershoeck-types. Het zal de behoefte van de mens zijn om overzicht te houden, groepen mensen in hokjes en types verdelen kan in die behoefte voorzien. Zie de indeling maar als mijn probleem.

 Het valt ondergetekende op dat de alterna(t)ïvelingen soms een heersend beeld over zichzelf versterken. Neem deze hoek in de Wiershoeck, zie foto. Hier worden tientallen alternatieve cursussen aangeboden. Wat een flyers en reclamefolders. Over tarotkaarten leggen, droomuitleg, shamanistische healing, trance-dance, familie-opstellingen, dru-yoga, lichaams georiënteerde psychotherapie, ontdek je innerlijk kind, mantradansen, holistische therapie, dans de 5 ritmes, klankschaalhealing, voetreflexelogie voor zwangere vrouwen, yoga met je baby, chakra-meditatie, een cursus heartsong, bio-energetica, en meer van dit soort dingen. Van 'dit soort dingen?' Ja, mag het zo genoemd worden? Wat mij betreft zijn het allemaal goede alternatieve mogelijkheden om je te ontwikkelen. Maar wat hangt dat daar allemaal armetierig en onprofessioneel weggestopt in een rommelig hoekje!
Kan dit hoekje niet een keer een betere, professionelere en aantrekkelijker uitstraling krijgen? Of is het toch maar een 'alternatief hoekje'?

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi dat je de medicijnen uit de reguliere "geneeskunde " noemt .