maandag 28 mei 2012

BETER HARDLOPEN IN DE AVONDUREN

Ondergetekende ging op 1e pinksterdag omstreeks drie uur in de middag een paar kilomer hardlopen. Even het luie zweet eruit werken. Het gutste er over, ook na een koude douche na afloop liep het transpiratievocht nog wel een kwartier door. De hardlopers op de rechter foto zag ik onlangs in de avonduren in het Kardingepark langs de oostwestelijke wijkrand rennen. Vanaf ongeveer half negen 's avonds is het goed te doen om een paar kilomers te joggen. Hoe zit het met overdag onder de hete zon rennen? Is dat wel goed?

In het algemeen wordt aangeraden om minstens anderhalve liter per dag te drinken. Sporters moeten meer drinken. Tijdens een zware training of op een warme dag kan het vochtverlies oplopen tot een liter per uur. Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht (dat is 1,5 liter voor iemand van 75 kg) gaat het prestatievermogen duidelijke achteruit. Drink daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten voldoende. Meer drinken dan een liter per uur heeft geen zin omdat je lichaam niet meer vocht kan verwerken. Voor meer info: Vochtverlies bepalen.
Wanneer is er voldoende gedronken?

Als je minstens een liter lichtgele urine (dus niet donkergeel) per dag produceert en geen moeite hebt met de stoelgang mag je aannemen dat je voldoende gedronken hebt. Dorst tijdens wedstrijden is een slechte raadgever. Het dorstgevoel ontstaat pas wanneer er al een vochttekort in de weefsels optreedt. Aanvulling tijdens de prestatie komt te laat.
Kleding
Draag bij warme omstandigheden dunnere en luchtigere sportkleding (bijvoorbeeld een singlet). Deze ventileert goed, zodat je lichaam de warmte gemakkelijk kwijt kan. Gebruik geen katoenen t-shirt, omdat deze te veel vocht opneemt. Bij niet al te warm weer kan je ook gebruik maken van dun thermoshirt. Draag geen zwarte kleding, omdat deze warmte absorbeert. Gebruik dus zo veel mogelijk witte kleding. Bij veel zon is het handig om een zonnebril te gebruiken.
http://www.runinfo.nl/zomer.htm

Geen opmerkingen: