dinsdag 22 mei 2012

I AM PROUD TO BE ANTI FRIES

De bezitter van de auto die u op de foto ziet staan is helder in z'n mening (Ik denk dat het een hij is, ik zie vrouwen op de een of andere manier minder dit soort openbare uitingen aan iets geven), hij heeft de schurft aan Friezen. Nee, hij is niet een beetje tegen, hij is 100% tegen Friezen. Het is verder niet goed leesbaar, maar er staat ook op de achter een raam geplakte sticker dat Groningen de top van Nederland is. Met dat laatste ben ik het 100% eens, maar om nou net zoveel procenten AntiFries te zijn, dat gaat me weer wat te ver. Het is toch ook wel een mooie provincie, en wat een grappig dialect spreken ze daar. Ok, geef mij de Grunninger Toal maar, maar gun een ander z'n dialect. Binnen in de auto lag nog een vaantje waarop staat dat de berijder van de auto 'proud' is omdat hij een 'farmer' is. Kijk, daar gaan we de fout in. Het kon wel eens zo zijn dat er in Friesland meer boeren wonen dan in Groningen. Farmers onder elkaar, zowel Groningers als ook Friezen, gaan toch niet tegenover elkaar staan? En waarom moet de trots op je Grunninger boerenafkomst nou ineens in het Engels gesteld worden? Hoezo, proud to be a farmer? Wat een minachting voor onze mooie grunninger toal. 'K bin bliedem da'k 'n Grunninger bin.' Dát is pas provinciale trots.
Over een maandje zullen er weer veel anti-Duutse sentimenten gaan rondzingen. Want, het EK komt er aan. Zijn er al vaantjes met de tekst 'Ich bin froh ein Holländer zu sein?'
Zou het ook kunnen zijn dat verstokte voetbalsupporters juist een gebrek aan eigenwaarde en eigen trots beleven? Wat moet er toch met je gebeurd zijn wat maakt dat je een 'proude farmer' bent geworden, en 100% antiFries?

1 opmerking:

Anoniem zei

Weet de meneer (of mevrouw) van deze auto met sticker wel dat de naam Beijum uit Friesland komt? Bije is een Friese jongensnaam en 'um' betekent erf of grondgebied. Dus het erf van Beije. Lees het boek "Beijum toen en nu".
Jan Bakker