zondag 20 mei 2012

VAN KARDINGEHEUVEL GEDONDERD


Archieffoto: racen van Kardingeheuvel
Er is een groot verschil tussen stunts op televie die lukken, en de werkelijkheid. Daar is een 13 jarige Groningse waaghals op pijnlijke wijze achter gekomen.

Bij een gedurfde stunt raakte vrijdagavond een 13-jarige jongen uit Groningen gewond. Agenten reageerden op een melding van een ongeval op de Kardingeweg in Groningen. Het bleek dat de jonge Stadjer met zijn crossfiets de Kardingeberg wilde afdalen.
Na de eerste meters ging het mis. Hij vloog met zijn fiets over de kop. Na een lange tuimeling bleef de jongen bewusteloos liggen onder aan de berg. Het 13-jarige slachtoffertje had verwondingen aan zijn hand en oog.
Nadat hij weer bijkwam werd hij door een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Vermoedelijk heeft de jonge waaghals ook een hersenschudding overgehouden aan het hachelijke avontuur.
Lees hier.
Naschrift: lezers vragen zich wellicht af waarom het woord -berg in de oorspronkelijke tekst door ondergetekende in de kop is veranderd in - heuvel. Vorig jaar sprak hij een Australiër die hem corrigeerde toen we het over onze heuvel of berg hadden: "It's not a mountain, it's a hill."
En op Goeievraag.nl  staat: "Een top die minder dan 200 meter boven zijn omgeving uitsteekt noemt men een heuvel. Is het hoogteverschil groter dan heet het een berg."

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,
op de door je genoemde site staat ook:
Het is wel zo dat op plaatsen waar geen bergen zijn een heuveltje al vlug een berg genoemd wordt.

Anoniem zei

Een berg is ook een boel, hoop, een kluit, een massa, een stapel, een veelheid etc.
Een veelheid kardingse grond is hier een kardingeberg geworden.