maandag 7 mei 2012

MAANDAGOCHTEND (114)

Wandelend over het Koerspad in de richting van Kardinge zag uw blogger omstreeks kwart voor zeven vanochtend boven zich in ik meen vier bomen welgeteld acht vogelnesten op nog geen tien meter afstand van elkaar. Ik wilde in eerste instantie vogelnestjes schrijven, maar zo klein lijken me de broed- en geboorteplekjes voor onze gevleugelde vrienden nou ook weer niet. Wat was en is het trouwens koud buiten voor een meidag. Een jaar geleden beleefden we een der prachtigste lentes die ik me kan heugen, maar wat een petzomer kwam er daarna. Wat kun je toch hunkeren naar lekkere warmte en uitbundige zonneschijn. Zelfs de vogelnesten op de foto komen koud en grijs over. Verbeeld ik het me, of ligt de natuur door de kou van de afgelopen weken achter op schema? Het lijkt net alsof de bomen zich hier nog in het groen moeten tooien. Heel wat warmer komen de 'bloemennestjes' over die door toedoen van mensenhanden aan de muur van een hoekwoning hangen. Zie foto links.
In mei leggen alle vogels een ei is een oud Nederlands gezegde dat betrekking heeft op de lente, die officieel eind april begint. De maand mei is dus de lentemaand, waarin veel vogels hun nest bouwen en eieren leggen. Hoewel de Kievit als eerste zijn eieren al in april legt. (WikiWeet)
De nieuwe week is weer begonnen en de basisscholen hebben de deuren weer geopend. De schoolkids fietsen en lopen, al of niet onder begeleiding en misschien ook nog wel per auto gebracht, weer naar hun vertrouwde school en klas.Over tien tot vijftien jaar vliegen ze hun nest uit, de maatschappij in. Op latere leeftijd kun je dan soms goed waarnemen uit wat voor nest ze komen. En, worden ze weerbaar in hun leven? Oftewel, hebben ze genoeg nestwarmte mee gekregen? Wat een prachtige metaforen, al zeg ik het zelf. Ik kan alleen niet zo goed op deze maandagochtend bedenken waar de uitdrukking 'verwend nest' vandaan komt. Of, je 'in de nesten' werken. Nu eerst maar even een kop koffie. En de kachel aan. Me met een lekker ochtendkrantje op de bank nestelen. Ik ben m'n maandagochtend-ei eerst weer kwijt.
Zo kan die wel weer. Een warme week toegewenst.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het 'Nest' waarin je geboren bent zal denk ik altijd je leven bepalen .
Of je nou verwend of verwaarloosd bent .
Hier heb je geleerd of anderen behalve jezelf er toe doen .