donderdag 29 november 2012

ZELF PEPERNOTEN MAKEN

Iets smakelijkers dan maar, zie vorig bericht. Over een kleine week is het zover: Sinterklaas. Op www.lijn6.com zag ik dat de Goedheiligman reeds in Beijum is geweest, gisteren bezocht hij de Kleihorn. Overmorgen is de échte intocht, dan rijdt de Sint en de Pieten vanaf de Dom Helder Camaraschool via de wijkring naar Winkelcentrum Beijum. Als het goed gaat qua tijd dan zal ondergetekende daar zaterdag verslag van doen. In dat winkelcentrum van Beijum kun je heerlijke pepernoten kopen, maar je kunt er ook ingrediënten kopen om ze zelf te bakken. Eergisteren trof uw blogger een jongedame in de wijk die met deze activiteit bezig was. Er werden pepermolens  en pepernoten gedraaid en onder de deegrol doorgehaald, er lag een rode bakvorm (molentje), de oven stond aan, er werd wat chocolade aan de noten en molens toegevoegd, het geheel werd de oven ingeschoven, en drie kwartier later...jammiejammie. Zelf gemaakt smaakt toch lekkerder, vooral als de pepernoten nog een beetje warm zijn. Ook zelf pepernoten maken? Pepernoten (of kruidnoten) horen bij Sinterklaas. In de winkel zijn ze volop te krijgen, maar zelf maken is ook erg leuk en zeker niet moeilijk. Klaar in 45 minuten.  
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr bruine basterdsuiker
100 gr roomboter of margarine
50 ml melk
1,5 eetlepel speculaaskruiden
snufje zout                                                          Lees hier.

1 opmerking:

Anoniem zei

http://www.youtube.com/watch?v=IINcamB4Ef8

Marsepein en Sinterklaas