maandag 20 januari 2014
BOERENVOORDEELHOUT (Knotwilgen kortwieken)
Vanmiddag was een NDE-er (Natuur en Duurzaamheidseducatie) langs de rand van het Schooltuincomplex knotwilgen aan het snoeien. "Als je dat niet doet, worden het gewone wilgen en dat is niet de bedoeling. Het hout wat van deze wilgen afkomt staat bekend als boerenvoordeelhout."
Wat een woord. Boerenvoordeelhout. Daar moét op gegoogled worden. Tot terug in huis aangekomen en direct googelend op de computer liet het woord ondergetekende niet met rust. Boerenvoordeelhout. Mijn God, wat betekent dat?
Dat valt tegen, geen woord op het internet te vinden over het voordeel wat boeren ondervinden als ze een knotwilg kortwieken. Wel dit over de knotwilg:
Is een wilg die regelmatig wordt geknot (afgezaagd), daarna maak de wilg nieuwe scheuten die we wilgetenen noemen.Door dit proces enkele jaren te doen onstaat er een knot (verdikking) vandaar de naam knotwilg. In Belgie en Nederland worden er vanouds knotwilgen aangeplant voornamelijk langs grachten. De boeren hadden dan tijdens de strenge vorstperiode altijd werk om zo voldoende houtvoorraad aan te leggen voor de volgende winter. Een knotwilg kan makkelijk 30 jaar of ouder worden. Lees hier.
Mocht iemand informatie hebben over Boerenvoordeelhout, mail dan naar Beijumnieuws@online.nl.
Update 21/1; 8:18 uur. Dank voor de mails waarin lezers attendeerden op het woord 'boerengeriefhout.'
Voor de echte productie van wilgenhout wordt geen gebruik gemaakt van de her en der verspreid staande knotwilg, wat meestal verondersteld wordt. De knotwilg is ontstaan, zeg maar voor het gemak van de boer: het zogenaamde boerengeriefhout. Lees hier.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Mensen die in een bepaalde traditie zijn opgegroeid , zijn nog steeds erg tuk op dit boerenvoordeelhout .
Een reactie posten