woensdag 29 januari 2014

BIJ GEZONDE PARTNER BLIJVEN (zonder zorgindicatie)

Er is gedoe in het land omdat naar buiten komt dat er zich schrijnende situaties voor mensen op hoge leeftijd voordoen. Dit omdat de helft van een langdurig getrouwd stel wel een indicatie voor een verpleeghuis heeft, maar de gezonde wederhelft niet. Na zestig jaar lief en leed te hebben gedeeld, kun je 'zomaar' uit elkaar worden getrokken.
Er was even hoop voor het echtpaar Schouten dat ze samen in een verpleeghuis konden wonen. De schoonzoon van het echtpaar, Jack Stikvoort, werd door het zorgcentrum gebeld met de mededeling dat zijn "schoonmoeder toch mee kan". Nog geen uur later kwam er een nieuw telefoontje. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) vertelde dat mevrouw Schouten wel een zorgindicatie nodig heeft. Het lot van het echtpaar houdt veel mensen in het land bezig. Nos.nl.

Beijum kent een voor Nederland unieke constructie op dit gebied. Hulpbehoeftige ouderen kunnen mét hun gezonde partner blijven samenwonen in de Fossemaborg, een etage in het Munsterhoes.
De Munsterheerd in Beijum is een appartementencomplex van woningstichting Patrimonium waar met name senioren wonen. De bovenste van de drie etages wordt gehuurd door Innersdijk en wordt de Fossemaborg genoemd. In de acht appartementen wonen (echt)paren, waarvan in ieder geval één partner een verpleeghuisindicatie heeft. Zij zijn verzekerd van 24-uurs zorg. Dankzij deze, in het noorden nog vrij unieke constructie hoeven paren niet gescheiden te leven wanneer één van beide of beide verpleeghuiszorg nodig hebben.
Voor veel partners is het erg zwaar de verzorging van hun man of vrouw zelf op zich te nemen. Die zorg nemen wij dus uit handen. De acht paren die hier wonen hebben een compleet eigen appartement met alle privacy. Er is een vast team van medewerkers voor hulp, zorg en activiteitenbegeleiding. De bewoners nuttigen hun maaltijden in hun eigen appartement en eten soms gezamelijk wanneer daar behoefte aan is. Er is een centrale huiskamer waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten, tv kijken, deelnemen aan activiteiten en een kopje koffie drinken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Geldt deze mogelijkheid hoofdzakelijk voor mensen met een partner, of ook voor alleenstaanden?

Gr. Therèse