dinsdag 28 januari 2014

UIT DE OUDE DOOS (189)

Uit een vergeelde Nieuwsblad van het Noorden, 1 mei 1982. Van links naar rechts: Jaap van den Berg, Marlies Louwesen en Duck Swart. Pioniers van het eerste uur aangaande Centraal Wonen-project De Heerd aan de Bentismaheerd (het drietal staat voor het nieuw gebouwde onderkomen van de leefgroep).
In 1978 ontstond vanuit leefgemeenschappen in Groningen een groep van ongeveer tien mensen, die naar de gemeente zijn gestapt met het idee om in Beijum een Centraal Wonen te beginnen. Bij de gemeente zag men wel wat in dat plan. De woningbouwstichting Patrimonium werd opgedragen dit plan uit te voeren.
In 1979 werd de bewonersvereniging 'Centraal Wonen' opgericht. Het uitgangspunt was-citaat- "om een woonsituatie op te zetten, waarin zoveel mogelijk lagen van de bevolking zich thuis zouden voelen. Dus niet alleen gezinnen, maar ook alleenstaanden, bejaarden en gehandicapten. Want deze laatste groepen zijn vaak het meest geïsoleerd in de samenleving."

Weet iemand waar genoemd drietal tegenwoordig woont? Het zou leuk zijn om ze vragen te stellen omtrent de begintijd van CW De Heerd. Beijumnieuws@online.nl

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In '82 woonde ik een toekomstig bewoners cq aanmeldings- vergadering bij.
was het niet dat ik eerder mijn huis aangeboden kreeg, had ik bewoonster geworden van centraal wonen Bentismaheerd.

de vrouw van de foto was, net als ik, 1 van de 40 oprichters van de montessori school hier in beijum.
waar ze nu woont weet ik niet.
misschien kan eerste uur bewoner Gerard (de) Koning hier uitkomst bieden?

gr. Therèse

Durk zei

Niet van links naar rechts, maar omgekeerd! Ik ben de linkse. Gr. Duck Swart