woensdag 22 januari 2014

VOORLEESONTBIJT DOOR WETHOUDER JANNY VISSCHER


Het was feest vanochtend in de Boerderijum. In Kindercentrum Mallemolen las wethouder Janny Visscher om negen uur tussen de aanwezige kinderen (en ouders) in het kader van het jaarlijkse voorleesontbijt voor uit de Krrr....okodil. 


Buiten was het koud, binnen was het behaaglijk warm en gezellig. Er was koffie, thee, er waren lekkere broodjes en andere hapjes, maar bovenal, er waren prachtige meelevende kinderen aanwezig. Die luisterden geboeid naar het verhaal dat de wethouder voorlas. Dat deden ze niet stilzwijgend en keurig vanaf hun zitplaats, nee ze dartelden om Janny Visscher heen, ze gaven aanwijzingen, vulden aan en...kortom leefden intens mee.

n de loop van de dag volgt een videoverslag. Janny Visscher las voor alsof ze niet anders gewend was. "Nee, ik ben geen moeder, maar als je zo tussen de kinderen zit gaat het bijna vanzelf."

'Krrr... okodil!'
Meestal is het erg rustig op de oevers van de rivier. Tot krokodil verschijnt en hij de kikkers, libellen en ooievaars aan het schrikken maakt en verjaagt. Als hij ook het nijlpaard wil plagen, krijgt hij van hem een heel grote mond en schrikt de krokodil enorm. Niemand wil met krokodil spelen, maar dan hoort hij een geluid van iemand die de bewoners van de oevers plaagt. Dit blijkt een andere krokodil te zijn.
Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2012 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. De prentenboeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2014 (van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari). Doel van de jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Geen opmerkingen: