zondag 19 januari 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (171)

Ondanks het redelijk aangename winterweer van afgelopen dinsdag was het af en toe nogal fris en dan is het prettig dat je je dichtbij kunt opwarmen bij een kop koffie. Er viel niet veel te zien. Ik kwam nog wel weer een paar onderwerpen tegen die ik onlangs behandelde, maar die waren voor deze rubriek nu dus niet meer interessant.

Een paar weken geleden kwam ik op het schelpenpaadje op de Kinderwerktuin een witte kluifzwam tegen en ik was benieuwd of die er nog zou staan. Dat leek me niet waarschijnlijk, maar je weet het maar nooit. Voordat ik op de bewuste plek was, ontdekte ik aan de rand van het schelpenpad een paar grauwe “bolletjes”, dat waren duidelijk koraalzwammen. Verderop ontdekte ik niet één, maar een tiental witte kluifzwammen.

Koraalzwammen groeien op de grond of op dood hout, en soms zelfs op ingegraven cocons van verpopte rupsen. De vormen doen niet direct aan een paddenstoel denken. De sporen groeien niet op plaatjes of in gaatjes, maar op of in de uiteinden van de “koralen”. Het zal niemand verbazen dat er meerdere soorten koraalzwammen zijn en dat sommige sterk op elkaar lijken. Waarschijnlijk is dit de witte koraalzwam, dat is de meest voorkomende soort en heeft afgeplatte takken die in pluimachtige punten eindigen. Hij is zacht en makkelijk breekbaar. De witte koraalzwam is 2 tot 8 cm hoog, 2 tot 6 cm breed en te vinden vanaf midzomer tot in de herfst. 

Kluifzwammen lijken een beetje op een hondenkluif… Vrijwel geen enkele kluifzwam heeft dezelfde vorm. En inderdaad, ook van de kluifzwam bestaan er meerdere soorten. Van de twee hoofdsoorten, de witte kluifzwam en de zwarte kluifzwam, bestaan er ook nog weer een aantal variaties. Zo bestaat er van de witte kluifzwam een variant die de melkwitte kluifzwam genoemd wordt en van de zwarte kluifzwam is het de roetkluifzwam, een variant die zeer zeldzaam schijnt te zijn.

Het zijn vooral de witte varianten die snel in het oog springen als men er aan voorbij loopt. De wit- tot crèmekleurige en onregelmatige, gelobde en gekroesde vorm valt vrij snel op tussen het gras en de afgevallen bladeren op de grond. De witte kluifzwam is een algemeen voorkomende soort in Nederland. De hoed van de witte kluifzwam kan een doorsnede bereiken van 6 centimeter. De kleur van de bovenzijde varieert van vuilwit tot crème met een oker gekleurde glans. De onderzijde van de hoed is ruw behaard. De giftige witte kluifzwam kan tot 15 centimeter hoog worden en is vanaf de zomer tot ver in de herfst te zien.

Bron:  Koraalzwam - Mini paddestoelengids WinklerPrins,
Op deze site vind je verschillende kluifzwammen met interessante informatie.

Geen opmerkingen: