zaterdag 11 januari 2014

EEN VERBORGEN BOUWFOUT

BOUWBLUNDER UIT 1984

Door Willem Pauwelussen

Als je komt te wonen in een huis dat er al 20 jaar staat neem je aan dat het technisch wel in orde is. Maar dan constateer je al gauw dat van je vier kachels in je kamer er eentje heet wordt, de anderen lauw blijven en het  boven zo broeierig wordt dat je de kachels maar afknijpt. 

Dus vraag je dat als de energiewacht de ketel komt controleren. Ach, die krijgen misschien later pas water, is het antwoord. Dus het gaat eerst naar die ene toe, dan naar boven en weer naar beneden en terug naar de ketel.

 Dan is het tien jaar later, 2014, de huizen staan exact 30 jaar, van de hete radiator zit de ontluchter vast. Aldus constateert de man van bureau S.I.T. en je maakt een afspraak om die (en ook maar de rest) te komen vervangen. Nou, hoe gaat dat, water aftappen, oude knoppen eruit, nieuwen erin, weer vol laten stromen en ontluchten. Al gauw wordt die ene kachel warm tot zelfs heet en die anderen doen nog nooit iets. Ontluchten levert alleen een straaltje water op. Boven eens kijken, nee aan die ketel mankeert ook niks.

En dan slaakt de man een kreet want hij ziet opeens wat er loos is. Wat blijkt: de afvoerleiding zit aan de aanvoer en de aanvoerleiding aan de afvoer. Dus het is nog veel gekker dan die meneer van de energiewacht beweerde. Bouwfout van de installateur, onder verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer en uit het bouwdossier bij de Groninger Archieven blijkt dit de (Stichting Sociaal Fonds) Groninger Coöperatieve Bouwonderneming te zijn. Goed zo, die gaan we ter verantwoording roepen.

Daar hebben we Google voor. Ze zitten op Peizerweg 146 II, blijkt. Meer info is er niet. Maar met de streetview is te zien dat er een bordje MNO in de tuin staat en het is opnieuw de bekende zoekmachine die ons vertelt dat dit deel uitmaakt van Boskalis, telefoonnummer erbij. Maar drie belpogingen brengen telkens dezelfde dame aan de lijn die een héél ander telefoonnummer heeft. Ooit eens doorgeschakeld en toen vergeten??? Nou, dan ten langen leste maar de Boskalis Groningen zelf gebeld, maar die hebben van die aannemer met de lange naam in 1984 nog nooit gehoord.

Kortom de dader ligt op het kerkhof. De vraag rijst dan wel of er nog meer van dit soort ongelooflijke bouwblunders zijn geslagen, waar geen verhaal meer op mogelijk is. Het is in ieder geval een rare manier om een 30 jarig jubileum te vieren.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

verschrikkelijk wij hebben hetzelfde probleem boven wordt niet warm of heet wat lauw of koud terwijl het wel open staat dus beneden blijft warm en boven is het koud hebben wij dan ook hetzelfde probleem

Anoniem zei

Ontluchten is vaak een oplossing bij gebrek aan doorstroming. Verkeerde koppelingen, tja, dat moet dan (vrij simpel) anders verholpen worden. Maar het lijkt me vreemd de bouwer (van 30 jaar terug) aan te spreken als aansprakelijk. Je koopt immers een huis met 'de gebreken'. En waarom zou je aannemen dat een huis wat 20 jaar staat wel in orde is? Ooit funderingsonderzoek gedaan of een aarbevingsbestendigheidsrapport gekregen?

Meer bouwblunders in Beijum? Natuurlijk. 't Was allemaal snelbouw en ook meestal in barre omstandigheden. Heeft iemand wel eens gecontroleerd of de spouw wel goed geisoleerd was?

Kees K.

Anoniem zei

In de jaren '90 heb ik iets soortgelijks meegemaakt in Zuid-Duitsland (Franken). Een boerderij, gebouwd in de jaren '60, waar van het bovenste balkon water en dus cement op het onderste drupte, het leek wel een druipsteengrot. Het bleek dat de goot in het bovenbalkon, rondom de vloer, vol lag met cementbrokken, overgebleven van de bouw, niet opgeruimd dus,waardoor het de doorstroming blokkeerde en het water dus een andere weg had gezocht.
Het bouwbedrijf bestond nog en kwam de boel gratis schoonmaken. Met mijn eigen technische achtergrond snap ik dat heel goed: het voelt als een soort ereschuld zelfs al is het verjaard. Wie met zijn vak verbonden is wil dat zijn/haar werk in orde is en komt zelfs nog na 30 jaar zijn fouten herstellen.
Ik snap werkelijk niet wat daar 'vreemd' aan is.
Willem Pauwelussen

Chris zei

Zal wel verkeerd aangesloten zijn bij het vervangen van de cv ketel. Ik neem aan dat deze namelijk al een keer vervangen is als de woning er 30 jaar staat.

In dat geval heeft de bouwer geen schuld.

Anoniem zei

De CV-ketel staat op de eerste verdieping. Dat ding vervangen lijkt me een kwestie van de oude ontkoppelen en de nieuwe aankoppelen. Nog steeds op de eerste verdieping. Moet Chris me toch eens uitleggen wat dit te maken heeft met verkeerde aansluitingen op de begane grond.
WP