donderdag 2 januari 2014

GRUNNINGERS IN OPSTAND


Het was geen gewone nieuwjaarsreceptie vanmiddag en vanavond in het Provinciehuis in Stad. Buiten werd gedemonstreerd. Binnen werd geschreeuwd en gemopperd, en ook werden demonstratieborden in de lucht gestoken. Grunningers pikken het niet langer.
Er is wat gaande als Grunningers door een toespraak van Max van de Berg heen gaan schreeuwen. Of door de openingsspeech van een gastdame: 'Hoezo stil wezen en nu even serieus, de maat is vol!' Zie de foto links. Uit volle borst: "Waar is Kamp?"
Is wat er in de grond zit belangrijker dan wat er op leeft? Zie het bord op de rechter foto. Vrij vertaald, Kamp en de regering vinden het winnen van aardgas belangrijker dan het welzijn van Grunningers die te lijden hebben onder de dreiging van nog meer aardbevingen.

Marjo van Dijken was ook aanwezig
Het Provinciehuis was afgeladen vol. Er waren lekkere hapjes en drankjes en het was naast de grimmigheid wat van de demonstranten afstraalde gezellig en sfeervol. Maar kijk uit. Het borrelt en het beeft onder de Grunninger aardbol, maar dat doet het zo langzamerhand ook in de hoofden van de mensen die er op leven. Zijn ze daar in Den Haag helemaal gek geworden?
De Commissaris van de Koningin voedde de onrust en boosheid eerder dan dat hij het probeerde te temperen: Van den Berg is strijdlustig. De actie werd gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Hij hield een toespraak, maar geen gebruikelijke. "We zijn het zat," zei hij. Eigenlijk geen tekst die je als commissaris van de koning zo makkelijk uitspreekt, geeft Van den Berg zelf toe. "Maar dat is wel het gevoel." "Er moet nu iets gebeuren. Mensen blijven heel nuchter en heel netjes, maar dan moet men wel luisteren. We moeten het geduld niet eindeloos op de proef stellen. Er moet nu gehandeld worden." Hier.

Er was op de receptie meer onvrede onder de Grunningers te bespeuren. De aardbevingen en het niet serieus genomen voelen door Den Haag (lees Kamp) hakken er in. Daar bovenop komt nog de sluiting van Aldel in Delfzijl. De geest van Fré Meis lijkt weer door de provincie te waren: Groningen wordt leeggezogen.......Fabrieken sluiten........mensen worden belazerd door de overheid.....Nederland verrijkt zich met het Groninger gas. Facebook/Groningersinopstand

Elk nadeel heeft z'n voordeel. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Provinciehuis was een gevoel van saamhorigheid en solidariteit voelbaar. Of zoals een bezoeker opmerkte: "Het verenigt ons, we hebben een gemeenschappelijke vijand en dat is Den Haag."

5 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik loop met het idee rond dat de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, de NOM, misschien een bijdrage kan leveren aan de doorstart van Aldel. Met steun van de noordelijke provincies.

Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Regionale_ontwikkelingsmaatschappij

Als Aldel moet sluiten vanwege de hoge energietarieven, dan is er iets heel geks aan de hand. In de provincie Groningen wordt enorm veel aardgas gewonnen. Feitelijk is onze provincie een wingewest of een gaskolonie voor de rest van het land.

Waarom durft minister Kamp de strijd met “Brussel” niet aan? Waarom is het aardgas in Duitsland veel goedkoper? Evenals de benzineprijzen.

Nederland prijst zich uit de markt! En uitgerekend de provincie Groningen moet hiervan het grote slachtoffer zijn?

Actieleider Fré Meis riep in het verleden op om de gaskraan dicht te draaien. Voor de rest van Nederland. Oude tijden herleven…

Anoniem zei

Kamp snapt er gewoon niets van .
Zou hij een beetje autistisch zijn ,of is hij te bang om de werkelijkheid onder ogen te zien
?
Te weinig geld in de staatskas ?
Hopelijk komt er uit deze reuring iets geheel nieuws en positieve bewustwording voort .
Niet het grote geld maar wij mensen doen er toe .

Anoniem zei

nemen
NAM
genomen

Anoniem zei

haha anoniem 14.32 uur. heel leuk bedacht, lol. btw.. FRÉ MEIS zou allang weer in de aanval gegaan zijn. en terecht!

therèse

Kees Huizenga zei

Hierbij enkele links over Fré Meis (en de gaskraan dichtdraaien):

http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn5/meis

http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/castro-uit-de-veenkoloni%C3%ABn

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9_Meis

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CGIQFjAJ&url=http%3A%2F%2Firs.ub.rug.nl%2Fdbi%2F49afc2767fbb0&ei=HZnGUr_9EanA0QWXloHYCw&usg=AFQjCNGjkFVDyVVfSqr6gamv276TN9__1w&bvm=bv.58187178,d.d2k

http://dnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/pubs/commungron93/commungron93.pdf

http://westerwoldegroen.nl/weer-stevige-aardschok-gevoelt-in-groningen/

http://www.hollanddoc.nl/projecten/geschiedenis-op-holland-doc-24/nieuws/woorden-van-beton.html

P.S.: Beste Johan: sinds kort, namelijk 30 april 2013, hebben wij een echte koning in Nederland. De heer Max van den Berg is nu commissaris van de koning! Van den Berg vertolkt op een uitstekende manier de gevoelens van de Groningers. Dit is grote klasse!