zaterdag 4 januari 2014

KERSVERSE BEIJUMER WILLEM PAUWELUSSEN

Sinds enige weken is Beijum een schrijver rijker. Willem Pauwelussen heeft Ulgersmaborg verruild voor de grootste en normaal gesproken groenste wijk van de stad Groningen. 
Een paar dagen geleden leverde hij in het kader van de jaarwisseling z'n eerste bijdragen voor Beijumnieuws. Dat smaakt naar meer. Er zullen vaker berichten van z'n hand op deze wijkwebsite verschijnen.

De rechter foto staat op DeStadUtrecht.nl Er staat bij (en lees verder):

Willem Pauwelussen is een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken maar heeft op late leeftijd eindelijk zijn bestemming gevonden. Sinds eind vorig jaar kan hij zich schrijver noemen. In december 2010 publiceerde hij in eigen beheer Wisseling van de wacht, een roman over het generatieconflict tussen vader Dick en zoon Karel tegen de achtergrond van de afbraak van Werkspoor – waar treinen, trams en bussen werden gemaakt – en staalgieterij Demka in Utrecht.

Welkom in Beijum Willem. Waar ben je op het ogenblik op schrijfgebied zoal mee bezig? 

"Ik werk momenteel aan wat ik met de werktitel 'het brugborgboek' beschrijf en wat de titel krijgt: "twee wijken, één gemeenschap", hetgeen de gehele gearchiveerde geschiedenis van de wijken Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg moet coveren. Het is momenteel in het stadium van redigeren, en zal worden gepubliceerd door dezelfde uitgever die ook het Beijumboek heeft uitgebracht. Ik denk ergens in het voorjaar, ijs en weder dienende.Ik werk tevens aan een boek, werktitel 'drie kerspelen, één gemeente', over de geschiedenis van de gemeente Noorddijk, die in 1968 is geannexeerd door Stad. Het wordt een verbreding én verdieping van het boek 'trouwe wachters van Gruno's veste', dat momenteel het enige werk is waar je wat over de oude geschiedenis van die gemeente kunt vinden, afgezien van publicaties over 100 jaar onderwijs en zo.
De nieuwe autobiografische roman over de manier waarop in begin jaren '70 de Gsb en MLS (dwz de CPN en de SP) elkaar zo ongeveer naar het leven stonden, ligt in de ijskast, en komt er wellicht weer uit als die historische boeken klaar zijn. Voorondersteld dat er niet een nieuwe trein voorbij komt rijden waar ik op spring omdat die me interessanter en/of belangrijker voorkomt. De bouwgeschiedenis van Beijum of de historie van Lewenborg sinds 1971, bijvoorbeeld."


(Zie blogbericht hier onder; JF)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben benieuwd naar zijn bevindingen .

Anoniem zei

Nou, die bevindingen kunt u direct wel krijgen van me. Aan de Hiddemaheerd wonen betekent de natuur vlak naast de deur, evenals de Wiershoeck en Moeke Vaatstra. Dat kon een stuk minder, zoals we in het Gronings zeggen.