zondag 5 januari 2014

HET ECOLOGISCHE GROENE HART BEGIN JANUARI

Het Groene Hart van de wijk ligt er begin januari maar eenzaam en verlaten bij. Het kan veel kouder zijn tijdens deze periode van het jaar, maar het voelt kil en koud aan.
Nee, geen weerpraatje verder. Zie ook de zwanen en eenden op de bovenste foto, die zijn dag en nacht buiten. Zonder te soezen. Wat leuk trouwens dat Beijum een weilandje heeft, dit exemplaar ligt tussen de Galkemaheerd en het Innersdijk gebied in. Het ligt in de planning om tijdens het komende voorjaar eens een bezoekje aan het eilandje te brengen. En wie weet lukt het daarvoor nog, maar dan moet het eerst een paar dagen en nachten flink vriezen (Het is niet het enige eilandje in Beijum, tussen de Boelema- en Fultsemaheerd ligt nog een). Een stukje verderop, nog steeds langs de Galkemaheerd, liggen overblijfselen van de afgelopen jaarwisseling. Zie foto links. Een kerstboom in ons natuurpark vloekt niet, maar de rest... Dan de foto rechts, ons aller ecologische kikkervijver tussen de Grevingaheerd en de Jaltedaheerd in gelegen, tegen het Pedalpark aan. Vreemd, een week geleden- deze foto's zijn allemaal afgelopen vrijdagmiddag gemaakt- stond het water veel hoger. Zoals het water langs de Beijumerweg op het ogenblik ook relatief hoog staat.
De onderste foto geeft een waterverschil in het Groene Hart aan. De foto is vlakbij de kikkerpaddenpoel genomen. Links is een gedeelte van de Boerderijum te zien. Aan deze kant van het hek is een soort van houten sluis in de sloot gebouwd. Rechts staat het water een centimeter of dertig hoger dan links.
Maar goed, het voelt nog steeds kil en koud aan in het park. Wat moet je doen om het gezellig en drukker te maken? Buitenfitness is een optie, maar daar heeft niet elke bezoeker trek in. Een High Tea in het Grand Café in het Trefpunt dan. Muziek, sfeer en warmte. Niet verkeerd.

Jammer, hebben we een duur ecologisch Groene Hart gekregen, gaat er bijna niemand naar toe.


1 opmerking:

Anoniem zei

De natuur is het grootste geschenk van de aarde. Daar moeten geen mensenhanden tussen komen. Alle is niet met geld te koop. Zie ook Boerderijum wc-oost