zondag 11 mei 2014

BALLET VOOR HEREN IN HET HEERDENHOES


Door Willem Pauwelussen


Om tien voor drie(gistermiddag;JF) lopen , echt op Tai Chi-manier, traag in hun bewegingen, twee heren het Heerdenhoes binnen. Beiden met het woord ‘mankracht’ levensgroot op het T-shirt.  Het regent al de gehele dag, dus je moet er wel wat voor over hebben om hierheen te komen. Na drieën wordt dan ook nog een tijdje gewacht, want wie weet welke dappere de nattigheid nog heeft willen trotseren. En die inleidende wandeling kunnen we toch ook al wel vergeten.


Een van de ‘mankracht’-heren komt ons dan uiteindelijk vertellen dat het beter is in beweging te blijven dan op de bank te zitten en televisie te kijken (gelach), waarna de meester ons voorgaat naar de gymzaal, we beginnen langzaam de armen, de benen,  de heupen wat te bewegen. Het gaat erom, net als bij yoga, om jezelf te voelen IN de beweging. Dat is toch wel wat anders dan het ballet met handen en benen wat het beeld is wat we van Tai Chi op de televisie kennen, maar je moet nu eenmaal ergens beginnen
Die meester is Koen Oosterhuis, en hij is verbonden aan de School of Chinese Arts. Hij legt uit: het basis idee is: hoe overleef je in een bedreigende situatie. En dat op het slagveld in China: de eerste notities zijn bekend van 700 na Chr., dus het is nóg ouder. De principes zijn: 1. zuinig zijn met je energie, je moet de rest van de dag ook nog doorvechten en 2. goed gezond zijn, een gezond lang leven kunnen hebben. Daar vanuit zijn technieken ontwikkeld die blessures voorkomen maar ook alle gevechtstechnieken in zich dragen.

Door al die technieken te koppelen ontstaat een rustige, vloeiende beweging, die een zuivere beweging is omdat die in balans is. Anders gezegd: die geen correctie nodig heeft. En daardoor, hoewel langzaam uitgevoerd, toch snel is. Bovendien worden alle meridianen (die term kennen we uit de acupunctuur) geactiveerd, daarmee de innerlijke organen gestimuleerd en dat is dus weer heel goed voor de gezondheid.
Jazeker heeft het ook met Taoïsme te maken! En wel de leer dat het yin en yang, de dualiteit waar de materiële wereld uit bestaat, altijd verbonden zijn . Dingen bestaan bij gratie van hun tegendeel, zwart bestaat bij gratie van wit, kwaad bij gratie van goed, enzovoorts. Het is die wijsheid die je terugvindt in de gebalanceerde bewegingen van Tai Chi, en daar zit de spirituele groei in van de beoefenaars.

De instelling die het organiseert heet, zoals gezegd Mankracht. Wat is Mankracht? Mankracht, hoor ik van Louis Ndjate (Afrikaan van oorsprong, zijn collega is Chinees), gaat om alle mannelijke inwoners van Groningen. Men geeft trainingen en wil bijvoorbeeld dit met de Chinese school op regelmatige basis gaan doen. Het is wel wat breder: ook wordt via de website,  maar ook via maar liefst 15 ambassadeurs van verschillende etnische afkomst,  geprobeerd in contact te komen met mensen in een isolement, maar ook mensen met een beperking. Maar ook zijn er trainingen voor ondernemers, en zijn er thema-avonden rondom opvoeden, vrije tijd en sport. Oh ja, we zoeken voetballers van rond de 35 jaar voor het intercultureel zomervooetbalfestival. Zondag 10 augustus, in Kardinge.

En ik kom natuurlijk niet weg voordat ik ben getrakteerd op de exotische hapjes die speciaal even voor mij in de frituur zijn gegaan.

JF; Waar ging dit ook nog maar over? Zie nog eens dit blogbericht dat vorige week werd gepubliceerd.

7 opmerkingen:

Anoniem zei


al met al voor herhaling vatbaar, Willem?

vertel aub wat voor lekkernijen men speciaal voor jou bereidt heeft, Johan...please...

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Op de foto klikken waar de chinese ambassadeur links van zich de drie soorten te frituren lekkenijen heeft uitgestald. De achterste twee ken je wel, de eerste was (in hoofdzaak) een balletje kippevlees.

Rob zei

Bij goed en gezond leven denk ik toch niet meteen aan de frituurpan.

Willem Pauwelussen zei

Volgens mij gaat her erom wat je erin stopt, niet alles wat uit de frituur komt is per definitie ongezond, toch?

Anoniem zei


haha Rob.

niet op de wijze waarop de westerling hem gebruikt.
al eens een chinees met obesitas gezien?
ik niet.
zij weten te nuanceren.
kunnen wij heel wat van leren.

hee, dat rijmt.

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Volgens mij beschikte Mao over een flink gevulde fysiek.

Anoniem zei


hahaha ooo doar biet mie ain vlooo

JA,hem was ik helemaal vergeten,lol.