zondag 1 juni 2014

IS BEIJUM EEN EIGENZINNIGE WIJK?


Zijn de Beijumers een vrijgevochten volkje, en hebben ze maling aan regeltjes? Voelen ze zich gauw betutteld en gaan ze daarom juist tegendraads doen?
Je gaat het bijna denken. We fietsen waar we willen fietsen, voetpad of fietspad, het maakt niet uit. Willen we onze afval kwijt? Er is plek genoeg op straat. Moeten we voor de Korrewegbrug wachten? Hoezo een stopstreep, waarom niet tot voor de hefbomen rijden? Boa's? In Beijum hebben die misschien wel de meeste kans om een klap voor de harsens te krijgen. Kom op zeg, we willen ruim en landelijk wonen en daar horen toch loslopende honden bij? Ga in de binnenstad controleren en bekeuren. Willen we een winkelkar bij het huis hebben staan? Waarom niet een meenemen vanaf een supermarkt? Is toch wel zo gemakkelijk.

Bij het bewoonde pand van voormalig schoolgebouw de Doefmat hangt al wekenlang een papier met opschrift tegen een boom geplakt: Parkeren in de vakken aub! Zie foto boven. En links, waarom in de vakken? We vinden het wel zo gemakkelijk om onze auto dichterbij het pand te zetten. Mogen we dat even zelf bepalen?

De rechter foto staat in Dagblad van het Noorden van gisteren. Bij een artikel over opgerolde wietkwekerijen in de stad. Welke wijk spant de kroon en bevestigd een beetje het (afnemende?) negatieve vooroordeel? Kijk maar. Al moet de blogger zeggen dat Helpman ook 'goed' vertegenwoordigd is. En toe maar, ook twee kwekerijen in de Hunze. Willen we wat bijverdienen of goedkoop eigen genotsmiddelen aanschaffen? Dan regelen we dat toch even.

De meeste lezers, Beijumers, zullen zich niet in bovenstaande opsomming herkennen. En er zal wel weer gemaild worden dat de blogger de wijk met dit soort berichtgeving naar beneden haalt. Dat doet hij niet, Beijum is en blijft een prachtige wijk om in te wonen, zo kwetsbaar zijn we niet, een beetje weerbaar graag. Het heeft ook z'n charme in een wijk te wonen waar ondeugende dingen gebeuren. Alleen maar keurig, netjes, beschaafd, proper en goed gemanierd kan ook weer vervelen(d) of saai worden. Wat valt er dan nog te bloggen?

Moraal van het verhaal, leuk dat opstandig en eigenzinnig volkje hier. Maar blijf rekening houden met medebewoners in de wijk, vrijheid ten koste van anderen is not done. De grens tussen vrijgevochtenheid en verloedering kan dun zijn.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb 3 buren die vanwege ziekte en ouderdom bijna de hele dag thuis zitten. Als je daar met opgroeiende jongeren tussen woont dan ben je toch wel snel moe van de zure blikken en het geklaag. Het is jammer voor deze mensen dat er geen bejaarde huizen meer zijn.

Anoniem zei


ik denk dat het wel meevalt met die bejaarde huizen.
ze kunnen in ieder geval niet ouder zijn dan een jaar of 35. ;-)

dat zijn serieuze overpeinzingen Johan, die je daar uit.
kan het ermee samenhangen dat het vandaag de dag des heren is?
en wát???
in meneer Jan Bakker zijn wijk niet 1 maar zelfs 2! henneptelers?
Jan jongen, wat maak je me nou?
ik heb een voorstel...
wil je onze Beijumse BOA's even lenen??

gr. Therèse met een grote :-).

Anoniem zei

Er zit wat in maar het ligt er wel aan in wat voor deel van beijum je woont. Bij huurhuizen is de meeste rotzooi en asociaalheid

Willem Pauwelussen zei

Ik zie weerbaarheid niet als antipool van kwetsbaarheid, de tegenstelling van weerbaarheid is in mijn beleving weerloosheid.
Kwetsbaarheid heeft er voor mij iets te maken dat je te raken bent, het je aantrekt als je iets (of iemand) meemaakt wat je emotioneel treft, maar zonder daarbij van de wereld geslagen te worden.
Het is eigenlijk familie van die bijbelse wang die je toekeert.

Iets anders is dat Johan hier een mooie donderpreek vanaf zijn digitale kansel houdt.

Anoniem zei


Och anoniempje 17.01 uur nou toch weer. :-(.

hoewel er waarheid schuilt in wat je zegt, kan ik je jammer genoeg meerdere koophuizen aanwijzen...pppfffttt.
Tuinen totaal verwaarloost, de huizen zelf die nog nooit een likje verf hebben mogen proeven in 20 jaar tijd.
wees dus wat voorzichtig met wat je zegt.

gr. Therèse

Jan Bakker zei

Eerlijk gezegd bekeek in de gepubliceerde kaart in het Dagblab v/h Noorden ook met veel verzazing. Niet zoveer omdat het aantal wietkwekerijen in Beijum weer de kroon spant, want dat wisten we al. Praktisch iedere week wordt er wel een wietkwekerij in Beijum opgerold. Maar het blijkt uit de geplubliceerde cijfers dat het aantal hennepkwekerijen ook toeneemt in andere stadsdelen met juist veel koophuizen.
Dat er in Beijum meer afval wordt gedumpt dan elders, getuigen de vele foto's op deze site. De zg. onverschilligheid en agressie die je daar juist tegenkomt, heeft deels ook te maken met de enorme werkloosheid. Sorry, maar het zijn helaas keiharde statistische cijfers door de gemeente (Bureau Onderzoek en Statistiek) aangeleverd. Daar kan heel weinig tegen ingebracht. worden. Als men voor het gemak de WIA's en Wajongers meetelt, ligt het percentage in-actieven op veel heerden boven de 90 procent! Een percentage dat in geen enkel stadsdeel gehaald wordt. Dan is het niet ze vreemd voor te stellen dat de onverschilligheid en verveling snel toeslaat. Toch moet je alles weer relativeren, want je ziet de verloedering ook toenemen in andere stadswijken. Een vriend van me woont al jaren in de Dreeslaan (Helpman). Zo'n 20 jaar geleden was het nog een buurt met enige status. Vandaag de dag zie je zelfs daar de verloedering toeslaan, bv. winkelwagentjes en rotzooi in de straat. En je ziet ook bij ons soms types rondlopen, waarvan je denkt: "Wanneer is hij vrij gelaten."

Anoniem zei


goeiemorgen meneer Bakker,

kernen van waarheden die je hier schrijft.
toch ff een opmerking...
uit het aantal foto's van afval dump is natuurlijk niet op te maken, dat er in Beijum meer afval op straat ligt dan ergens anders.
dat snap je toch zelf ook wel, hopelijk?
ja, Johan plaatst hier regelmatig zulke foto's en dat is góed!
misschien zijn er andere stads bloggers die soortgelijk zien in hun wijk maar maken er geen foto's van...
snap je wat en hoe ik het bedoel?

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Ik blijf het toch maar weer vreemd vinden dat blijkbaar niemand zich de vraag stelt hoe mensen er toe komen om het risico van huisuitzetting te nemen met een wietkwekerij. Dat we in een technologisch toch flink gevorderde maatschappij leven en niet in staat zijn om ook de minder gezonde of misschien zelfs gebrekkige medemens een zinvolle dagbesteding aan te bieden waarin hij/zij de eigen boterham verdient.
Als je je gaat afvragen: "wanneer is hij vrijgelaten" kun je je dat beter afvragen van de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Anoniem zei


Willem, er zijn jammer genoeg ook mensen die helemaal geen zín hebben om te gaan werken.
die het wel best vinden zoals het is, en dan ook nog een uitkering krijgen.
misschien vinden deze mensen het een uitdaging om op deze manier een centje bij te verdienen en het risico ervan op de koop toe nemen?

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Als je uit je baan wordt gegooid, of je komt met veel élan en ambitie van school, dan is het een bittere teleurstelling om uiteindelijk op een archiefmap vol sollicitatiebrieven en even zoveel afwijzingen uit te komen.
Het is niet alleen het gebrek aan inkomen, het is vooral de leegheid van het bestaan, zo lang mogelijk in je bed blijven liggen omdat je geen idee hebt hoe je je die dag weer moet gaan vervelen.
In zo'n geval kan ik me voorstellen dat een geheime akker met wietplantjes een uitkomst is, ook omdat het een uitlaatklep is voor je frustratie over een samenleving die blijkbaar niet op je zit te wachten.
Het is een soort schaduw-economie eigenlijk.
Met alle (criminele) risico's van dien.
Ik ben zeker van menig dat zo iemand beter kan gaan kijken of hij/zij de talenten/vaardigheden ergens op vrijwillige basis kan gaan inzetten.
Maar dat vereist dat je op eigen kracht die frustratie loslaat en je gaat inzetten voor die samenleving waar je je door in de steek gelaten voelt.
Dat is ook niet voor iedereen even gemakkelijk.

Henk zei

Mensen die zo dom zijn een hennepkwekerij te beginnen, weten echt niet waar ze aan beginnen. De kans dat zo'n kwekerij wordt ontdekt is erg groot. En dan ben je echt de sigaar. Je wordt vervolgens onmiddellijk uit je huis gezet, en de deur wordt verzegeld door zo'n drugsteam van de politie. Je uitkering wordt per direkt gestopt. Bovendien komt daar nog een hoge boete bij op. Alle jaren dat je een uitkering had, wordt teruggevorderd. De belastingdienst wordt ook ingeschakeld, want de inkomsten zijn uiteraard niet opgegeven. De huiseigenaar komt met een forse rekening van duizenden euro's om de schade te laten herstellen. Dus erg dom om zoiets te beginnen.

Willem Pauwelussen zei

Je kunt het neerzetten als tuinafscheiding, een soort heg. Er is jurisprudentie over dat dit is toegestaan.
En het blijft raar dat je wel cannabis mag consumeren maar niet produceren.
Het zou zoiets zijn als jenever drinken toestaan maar Hooghoudt (en de andere fabrieken) dichtgooien.

Henk Kamminga zei

In het verleden was een kleine voorraad wel toegestaan in huis, maar met de nieuwe, verscherpte opiumwet is dat niet meer mogelijk. Die tweeslachtigheid van het niet produceren, maar wel verkopen zal voorlopig zo blijven. De politiek is nog steeds heel verdeeld over dit onderwerp.

Anoniem zei


ja, als het zulke grote gevolgen heeft als jij hier zegt Henk, is het heel erg dom.
ik was, ben en blijf voorstander van legalisatie, in de ruimste zin.
houdt de teler misschien wél het dak boven het hoofd.
qua dagbesteding onder de pannen zijn, zo te zeggen ;-)

gr. Therèse

Anoniem zei


ik zie weleens tv programma's die louter en alleen over drugs zoektochten gaan.
huisinvallen...scheeps doorzoekingen etc.
ik wil niet weten hoeveel mensen werkloos zouden worden, als drugs wereldwijd gelegaliseerd zouden zijn.
eigenlijk is het voor al deze mensen een veredelte werkverschaffing.
er wordt geen belasting of accijnzen geheven van drugs, zover ik weet?
zou dit wél het geval zijn, had men alle vormen van drugs allang gelegaliseerd!
ja, alle vormen van drugs.
net als het geval is bij niet alleen sigaretten maar ook bij sigaren en pijp tabak.
en ja, net als het geval is bij jenever maar ook bij wijn en bier,(voor zover ik weet).

over naar de orde van mijn dag.

Tschüsschen :-).

Willem Pauwelussen zei

Goed gezien, Tschüsschen, ik kan me vaag een documentaire herinneren waarin bleek dat de tabaksindustrie de technologie voor de productie van stickies en joints al lang en breed in huis heeft.

Anoniem zei

nou moet je eens nagaan zeg.
dan is het toch helemaal van de pot gerukt hoe de overheden er nu mee om gaat?
ja werkverschaffing, schiet me weer te binnen.

alcohol en tabak kan men overal kopen maar als de naam drugs klinkt, wordt men opeens hysterisch.
als het er op aan komt, is het daar boven waar de piefen zitten 1 grote hypocrisie!

haha Willem,
ik schreef Tschüsschen in plaats van Tschüss.
groetjes dus ipv groeten.

Therèse

Willem Pauwelussen zei

En goed beschouwd zijn alcohol en tabak toch ook drugs? Wat dacht je van onze nationale vergaderdrug koffie? En vraag eens aan een dokter hoe hij/zij over suiker denkt. Daar is ons hele volk aan verslaafd. Alles moet hier zoet. Dat kreeg ik in de gaten na een reis door India. Maar ook door de Deutsche Kuchen. Taart met aalbessen of citroen bijvoorbeeld heeft daar een zure smaak. Zelfs de slagroom is suikerloos en vruchtensap lengt men aan met (bron)water. Daar zit je als Nederlander echt heel raar tegenaan te kijken!

Anoniem zei

idd. Willem, je hebt helemaal gelijk.
nu niet meer maar zeg maar vroeger, toen al dat gedoe met Senseo's pads en cups hier nog niet was, had de doorsnee nederlander nog het geluk dat de koffie bijna doorzichtig was, in tegenstelling tot de goeie deutsche koffie.

jeetje, wat een zin.
klopt voor geen meter en nee, ook niet áchter een meter.

lang op grote reis geweest?

gr. Therèse