maandag 30 mei 2016

COLUMN UIT LEWENBORG (10)


Een webcam in het openbaar is een inbreuk op je privacy!

Tot mijn verbazing merk ik dat er op steeds meer plaatsen webcams komen te hangen. Het kan goed zijn dat deze voor je veiligheid is, maar het is toch ook een inbreuk op je privacy, vind ik. 

Toevallig kwam ik vandaag zo’n advertentie tegen dat er in Lemmer ook een webcam hangt. Oh, leuk dacht ik en ging er even naar kijken. Dit omdat ik daar heb gewoond. Tot mijn verbazing zie ik daar een klein mensje lopen met een grote hond. Goh, dacht ik, dat lijkt op mijn moeder! Die logeert daar namelijk een paar dagen. Ik pak gelijk mijn telefoon en bel haar, op het moment dat ze opneemt roep ik door de telefoon; ‘dat ze even naar de camera moet zwaaien.’ ‘Hé, camera?’ vraagt ze. ‘Waar dan?’ ‘Tja, geen idee,’ zeg ik, ‘maar zwaai eens. Ze zwaait, ik lach. ‘Hallo mam, ik zie je nu hier staan op mijn laptop, er hangt daar ergens een webcam.

Webcams zijn echt in de opmars. Ze hangen overal om je heen. Op de markten in grote steden, havens, sluizen en uitgaansgebieden.
Ik vraag mij eigenlijk af, of dat iedereen daar wel van gediend is.

Stel je nou eens voor dat je een minnaar of minnares hebt. Je hebt stiekem ergens in een stad afgesproken en je maakt samen een wandeling. Je ziet een leuk bankje aan de haven ofzo, gaat zitten en dan hangt er zo’n webcam boven je hoofd zonder dat je het weet. Dan kan het toch zijn dat je een groot probleem krijgt, nietwaar?
Hilarisch, ik zie het al helemaal voor me. Jij ook?

Aan de andere kant, zijn er natuurlijk ook camera’s gewoon echt voor je eigen veiligheid. Kijk maar naar al die vechtpartijen in de stad, dan kunnen de beelden van de camera er toe leiden dat de eventuele daders gepakt worden. En wat dacht je om inbrekers en vernielzuchtige mensen te ontmaskeren.

Zo bedenk ik mij opeens terwijl ik dit schrijf, dat deze inbreuk op je privacy dan eigenlijk ook geldt voor al die foto’s die in cafés geschoten worden en op het sociale media gedeeld worden.
Ja, ik snap dat mensen die een café runnen graag willen laten zien hoe gezellig of het wel niet is in hun café. Wijsheid is het toch niet, denk ik. Er zijn namelijk genoeg mensen die niet met hun gezicht (porum) op de foto willen en al helemaal niet op het sociale media. Kennissen, vrienden of familie zien dan een foto en roepen naar diegene; ‘Zo zó… was je weer eens op stap, ik dacht dat je gewoon thuis was bij je zieke kind of iets dergelijks. Naar eigen inzicht in te vullen…..

Je hebt natuurlijk ook gewoon mensen die zichzelf helemaal niet bekend willen maken, vanwege hun werk o.i.d. en toch met foto en toedoen op het sociale media terug te vinden zijn. Dit allemaal ook nog eens zonder hun eigen medeweten, laat staan met hun toestemming.

Dus mijn conclusie is dan ook dat webcams een inbreuk op je privacy zijn, alsmede ook de foto’s die er her en der van je genomen worden en de wereld in gaan via het sociale media.

Wat vind jij?

2016©Vlindertje73

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De aanschaf van een dun maar gelaatsveranderend siliconenmasker zal de komende jaren een hoge vlucht nemen. Daarmee kan face tracking in winkelstraten, supermarkten en vooral kerken las ik onlangs, gelukkig tot een zinloze aktiviteit worden gemaakt. Webcams die mensen het gevoel van schijnveiligheid geven (er is helemaal geen personeel beschikbaar om zoveel monitoren in de gaten te houden) kunnen dan en-masse naar de vuilstort.

Anoniem zei

Vroeger had je zogenaamde "Stillen". Tegenwoordig struinen ze open en bloot met een camera de wijk af.

Anoniem zei

ik denk dat privacy al meer geschonden wordt dan dat we altijd beseffen.
whatapp en facebook en instagram zijn van 1 eigenaar en wat hij allemaal met onze input doet zoals doorverkopen breek mij de bek niet open

Jan Fré Boven zei

Privacy bestaat niet meer. Als je de ringweg volgt, dan zie je aan de oostkant ter hoogte van het Eemskanaal een camera. Ter hoogte van Lewenborg staat er nog één. Beijum Zuid heeft er één en tussen afslag Beijum Noord en afslag "Hornbach" staat ook één. Dat is dan alleen maar ring oost (misschien heb ik er ook nog wel vergeten).

In menig winkel word je op camera's in de gaten gehouden. Dat is een middel om te voorkomen dat klanten filantropisch winkelen.

Dan heb je nog zoiets als de gratis wifi. Hiermee kan een winkel precies zien wie er binnen is. Ze kunnen zien hoe vaak of je komt (zonde dat daar een naamkaartje aan hangt). Veelal zijn bankrekeningnummers/passen op de één of andere manier gekoppeld aan je smartphone. Daar kunnen ook leuke dingen mee worden gedaan.

In de Herestraat staat of stond een teller en die registreert wie er allemaal (niet helemaal persoonlijk) langs komen. Dat doen ze om te weten hoeveel "klandizie" er is.

Als je niet te veel in systemen wilt komen, kun je dat als volgt een klein beetje voorkomen:
- geen op naam staande klantpassen gebruiken, zoals de bonuskaart van AH
- contant betalen
- locatie bepaling WIFI uitschakelen
- niet whatsappen
- niet FB-én
- geen android gebruiken (= Google_
- niet googelen maar alternatieven gebruiken die jouw gegevens niet verzamelen (zeggen ze)
- geen gmail gebruiken maar een mailadres bij Ziggo, KPNmail etc etc (dan heb je in ieder geval nog de illusie dat je mail niet wordt gelezen)
- geen Chrome gebruiken maar een alternatief zoals Firefox
- enz enz

Een kort stukje uit een uitzending over big data van een paar maanden geleden: op zeker moment valt er bij een gezin een welkomstpakket voor de baby op de deurmat. De vader des huizes denkt: mijn vrouw is niet zwanger, anders had ik het wel geweten. Dochterlief, 18 jaar oud, had boodschappen gedaan met haar vaders creditcard. En kennelijk had ze iets gekocht waardoor de winkelketen het sterke vermoeden had dat er op het adres van de creditcardhouder iemand zwanger was. Pa zou opa worden en dat moest hij vernemen via de supermarkt.