donderdag 12 mei 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (17)

Er loopt een scheur op driekwart rechts onder het raam

Slecht te zien, maar hij is er, bewoonster wijst scheur aan...
"Ik was thuis en de hele vloer begon opeens te trillen. De lampen gingen heen en weer en alles bewoog. Planten vielen bijna om. Ik vond het erg beangstigend allemaal."

De aardbevingen die Groningen, provincie, stad en dus ook Beijum, hebben beroerd, hebben indruk gemaakt. Schrik. Angst, Zal het weer gebeuren?

Vorig jaar ontdekte de Beijumse uit de Albrondaheerd waar ondergetekende gistermiddag op bezoek was scheuren in de binnen- en buitenmuur. Ze kaartte dit aan bij het Centrum Veilig Wonen die een schade-expert naar haar huis stuurde.
Wat zij die? Gaf hij direct aan dat de scheuren door gaswinning zijn veroorzaakt? "Nee, hij hield zich op de vlakte, waarschijnlijk moest hij eerst met collega's overleggen."

De ene schade-expert geeft direct aan dat de schade een relatie heeft met gaswinning, een ander weer niet. Blijkt uit de interviews die tot nu toe binnen het kader van deze serie zijn afgenomen.
Uiteindelijk werd de schade toegekend. "Ik kon kiezen om reparatie door iemand van het CVW te laten uitvoeren, het zelf te laten repareren en de  factuur op te sturen, of 1600 euro te laten overmaken zodat ik zelf iemand kan uitzoeken. Ik heb voor het laatste gekozen."

Het geld is er en de Beijumse gaat zelf iemand of een bedrijf uitzoeken. En de schadevermeerdering? "Ik heb de 4000 euro aangevraagd waar ik recht op heb. Nu blijkt dat de pot wel eens leeg kan zijn, dat lijkt me een vorm van rechtsongelijkheid, waarom de een wel en de ander niet?"

Ze wil van het geld, als dat überhaupt nog komt, dakramen bekostigen. "Ik heb al een nieuw dakraam, die zou ik dan kunnen declareren. Wat ook een optie is dat ik isolatiemateriaal laat aanbrengen, er komt veel vocht via de bodem naar boven."

Er zijn mensen in Beijum die wel 4000 euro waardevermeerderingsgeld hebben gekregen en anderen weer niet. Terwijl schade als gevolg van gaswinning schade is als gevolg van gaswinning.

Tijdens elk voor deze lopende serie afgelegd bezoek werd verteld dat er allemaal omwonenden zijn die ook schade hebben. Zo ook bij deze Albrondaheerster: "Hier vlakbij hebben meer mensen schade."
Het zou de moeite waard zijn om precies te kunnen achterhalen hoeveel schademeldingen als gevolg van gaswinning vanuit Beijum zijn verzonden.

Ook uw verhaal doen in deze serie? Beijumnieuws@ziggo.nl

1 opmerking:

Jan Fré Boven zei

Ik vind het een onverstandige keuze om het geld te ontvangen en zelf voor herstel van de schade te zorgen. Je hebt namelijk geen poot om op te staan als er later nog eens schade zou optreden (en dat is niet ondenkbaar). Daarbij ben ik wel van mening dat als je het zelf laat herstellen, dat best even goed (zo niet beter) gebeurt als dat het via het CVW loopt.
Als je het hele gebeuren bij het CVW laat liggen, dan kun je weer terug wijzen naar het CVW als er toch weer wat gebeurt. Doe je "het zelf", dan is de kans heel groot dat je te horen krijgt dat je het niet goed gedaan hebt.